Vapaa Ajattelija

jumalaton kulttuurilehti

 Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoonRobert Ingersollin ajatuksia järjestä

Minä uskon järkeen ja jos ajatteleminen tämän järjen lakien mukaisesti rangaistaan kadotuksella, niin minä menen totisesti mieluummin helvettiin järkevänä kuin taivaaseen ilman järkeä.

Taivas ja helvetti

Minä en halua taivasta, jonka edessä minun täytyy luopua järjestäni, en onnea vapauttani vastaan, enkä kuolemattomuutta, joka vaatii minun luopumaan itsenäisyydestäni. Parempi muuttua mullaksi ikkunattomassa haudassa, johon ei ole muuta ovea kuin madon punainen suu, kuin kantaa vaikkapa jumalankin jalokivillä koristettua kaularengasta.

Yksilöllisyys

Löytyy kaksi tietä, luonnollinen ja yliluonnollinen:

Toinen tie on elää siinä maailmassa jossa me olemme, kehittää aivojamme havainnon ja tutkimisen avulla, käyttää keksintöjen avulla luonnonvoimia eduksemme siten saadaksemme hyvän asunnon, vaatetuksen ja ravinnon - saadaksemme ajatustemme nälän tyydytetyksi taiteilla ja tieteillä.

Toinen tie on elää toista maailmaa varten, jota me odotamme, uhrata tämä elämämme, joka nyt on, toiseen, josta emme tiedä mitään. Tuo tie on rukouksilla ja juhlamenoilla koettaa saada jonkun kuvitellun, pilvien takaisen olennon suojelusta ja apua.

Toinen tie on ajatella - ottaa huomioon, tutkia ja seurata järkensä valoa.

Toinen tie on uskoa, hyväksyä, mukautua, kieltää aistiemme todistus, oma järkemme, ja kumartua niiden edessä, jotka ovat kyllin röyhkeitä vakuuttamaan, että he muka tietävät.

Toinen tie on elää kanssaihmistenne hyväksi - läheistenne hyväksi - tehdäksenne ne, joita rakastatte onnellisiksi ja suojellaksenne heitä ihmiselämän suruilta.

Toinen tie on elää henkiä, aaveita, tonttuja ja jumalia varten, toivossa, että he kerran palkitsevat teidät toisessa maailmassa.

Toinen tie on korottaa järkenne valtaistuimelle ja luottaa tosiasioihin.

Toinen tie on kruunata herkkäuskoisuus ja elää uskossa.

Toinen tie on kulkea itsestänne tulevassa valossa - valossa, joka syntyy aivoissanne tehden kaiken selväksi aistimienne kautta - tunnon, näön ja kuulon kautta.

Toinen tie on sammuttaa järkenne valo ja seurata sokeasti toisen jälkiä.

Toinen tie on olla rehellinen ihminen, ilmaista toisille ajatuksenne, seistä suorana, uljaana, huolettomana jumalista ja paholaisista.

Toinen tie on ryömiä ja madella, häväistä jalompi luontonne ja riistää toiselta se vapaus, jota itsellänne ei ole rohkeutta nauttia.

Mihin suuntaan sinä haluat kulkea?