Numeron 6/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto


Vapaa Ajattelija 6 - 2006

62. vuosikerta



Vapaan ajattelun ja urheilun veteraani Lauri Perälä täytti 95 vuotta



Kotkan vapaa-ajattelijoilla oli 20. marraskuuta mieluisa tehtävä. Lukuisten muiden yhteisöjen ja ystävien mukana he kävivät onnittelemassa yhdistyksen jäsentä Lauri Perälää, joka täytti kunnioitettavat 95 vuotta. Virkeä teräsvaari tarkastelee maailmaa yhä valppain silmin.

Kotkalaisen vapaa-ajattelijan Lauri Perälän elämä on kuin kappale suomalaista talous- ja sosiaalihistoriaa - ja samalla myös työläisurheilun historiaa. Pitkän päivätyön Kotkan satamassa lastaajana tehnyt Perälä osallistui vuosina 1937 ja 1950 Kansainvälisen työläisurheiluliiton järjestämiin työväen olympiakisoihin TUL:n joukkueessa. Kyseessä olivat talvikisat ja Perälän lajina maastohiihto.

Lauri Perälä syntyi 1911 Sippolan Liikkalassa kymmenlapsisen perheen kolmantena. Kansakoulua hän kävi neljä vuotta, mikä tuohon aikaan oli tavallista. Pieni kahden huoneen asunto kävi pian 12-henkiselle perheelle ahtaaksi ja niin Laurikin joutui jo varhain muuttamaan kotoa pois. Hän sai renkipojan paikan Aholan talossa Iitin pitäjän Konttilan kylässä, aluksi paimenpoikana ja myöhemmin apupoikana maatalous- ja metsätöissä.

- Työ oli raskasta. Maidot vietiin hevoskyydillä meijeriin ja vilja niitettiin käsin, Perälä muistelee.

Ehkä kovan työn seurauksena nuori renkipoika sairastui 16-vuotiaana vakavasti, joutui pariksi viikoksi sairaalahoitoon ja sai passituksen kotiin äidin hoidettavaksi. Keuhkoista oli löytynyt märkäpesäkkeitä ja kun antibiootteja ei vielä oikein tunnettu, toipuminen kesti parisen vuotta.

Vaikka nuori mies tunsikin itsensä terveeksi armeijan syyniin mennessään, alokaskokelaat tarkastanut lääkäri Elo totesi hänet toisen luokan nostomieheksi ja vapautti asepalveluksesta. Elo oli ollut samainen lääkäri, jonka pakeille isä oli kuskannut Laurin tämän sairastuttua renkipoikana Aholassa.

Työmies ei työtä pelkää

Lauri Perälä oli tottunut kovaan työhön jo pienestä pitäen eikä hän kaihtanut sitä myöhempinä vuosinaankaan. Hän on tehnyt metsätöitä, kaivanut ojia ja lastannut puutavaraa Kotkan satamassa. Sodan jälkeen Kotkan poliisimestari Havas kysyi Perälää poliisihommiin, mutta sitä työtä hän ei oikein kokenut omakseen. Kuukauden kokeilun jälkeen hän lähti metsätöihin Ahlströmille.

Pari vuotta myöhemmin Perälä pestautui Kotkan satamaan lastaustöihin, ja teki niitä aina eläkkeelle siirtymiseensä saakka.

- Pitkää sahatavaraa purettiin urakkaporukalla satamassa rautatievaunuista proomuihin. Se oli rankkaa hommaa, niksit piti osata, hän kertoo.

Vuonna 1945 Perälä osallistui Haminan työvoimapiirin järjestämiin pinotavaran hakkuun mestaruuskilpailuihin, joissa hän hakkasi reilut 53 kuutiota halkoja.

- Voitin, vaikka mukana oli metsuri Salminen, joka oli minua paljon kokeneempi ja halonhakkuussa jo vanha tekijä, Perälä hymyillen kertoo ja esittelee kunniakirjaa, joka hänellä on yhä tallessa. Kunniakirjan mukaan Perälä oli saavuttanut I palkintosijan ja Haminan työvoimapiirin I mestarin arvon.

Urheilumies henkeen ja vereen

Perälä on ollut urheilumies henkeen ja vereen koko ikänsä. Hän harrasti nuorena miehenä maastohiihtoa ja edusti Sippolan Tovereita, jonka alaosasto oli Liikkalan Vauhti. Ensimmäisen Työväen urheiluliiton mestaruuden maastohiihdossa hän voitti vuonna 1935.

Perälän veljet Leevi ja Veikko olivat hekin kovia hiihtäjiä, ja veljekset nähtiinkin usein piirinmestaruuskisojen ja Suomen mestaruushiihtojen kärkiniminä. Perälä pääsi myös mukaan valmennusleireille, joita johti valmentajalegenda Veli Saarinen.

- Suomenmestaruustasolla TUL:n miehiä ei oikein arvostettu, kun he tulivat aineellisesti köyhemmistä oloista. Meitä pidettiin vähän kuin lapsipuolen asemassa, hän kertoo.

Menestys vei Perälän myös ulkomaille kilpailemaan. Vuonna 1937 hän oli mukana TUL:n joukkueessa Kansainvälisen työläisurheiluliiton järjestämissä työväen olympiakisoissa silloisessa Tsekkoslovakiassa ja samoin vuonna 1950 Tatralla järjestetyissä kisoissa, joissa hän hiihti 18 kilometrin pikamatkan ja 42 kilometrin matkan.

Lauri Perälä on aina liikkunut mielellään luonnossa ja marjastaminen oli yksi hänen lempiharrastuksiaan hiihdon ohella. Sodan aikana hän näpersi taidolla tehtyjä ja kauniita vasuja ja koreja - kätevä kun käsistään oli - joita on riittänyt vielä jälkipolvillekin muistoksi. Tuolloin syntyi myös 40 litraa vetävä tuohikontti, joka on nyt hänen oman sukunsa Mänttärin suvun kotimuseossa.

- Se oli aikanaan hyvänä apuna marjametsässä. Siihen oli hyvä kerätä puolukoita ja siirtää astiaa paikasta toiseen, Perälä muistelee.

Tilipussista ei kirkonmiehille

Perälä oli käynyt renkipoikana rippikoulun, mutta ei pitänyt itseään mitenkään uskonnollisena. Hän muistaa jo kansakoulussa kokeneensa uskonnonopetuksen pelkkänä satuiluna, johon hän ei olisi halunnut osallistua. Mutta vasta ensimmäinen tilipussi herätti hänet kunnolla, kun hän huomasi, että kirkonmiehet olivatkin vieneet siitä ison osan. Perälä marssi kotiseurakuntansa kirkkoherranvirastoon ja sanoi itsensä irti koko kirkosta.

- Päätin, että toista kertaa ette vie minun rahojani. Äiti ei oikein tykännyt asiasta, mutta isä ei sanonut mitään, hän kertoo.

Vuonna 1945 Lauri Perälä liittyi Vapaa-ajattelijoihin.

Perälä ehti olla naimisissa 63 vuotta, kunnes hänen vaimonsa kuoli vuonna 2001. Hän elelee nyt yksin omakotitalossaan, laittaa itse omat ruoat, käy kaupassa ja huolehtii muutoinkin itse itsestään.

- Haluan syödä hyvin ja suussa maistuvaa, ja kun tekee itse, saa mieluista, hän huomauttaa.

Perälällä on kaksi lasta, tyttö ja poika, jotka auttavat aina, jos hän apua tarvitsee.

- Pojan kanssa käymme joka lauantai torilla ostoksilla, ja joskus keskiviikkoisinkin, hän sanoo.

Vaikka heikentynyt kuulo ja näkö haittaavatkin jo lehtien lukua ja radion kuuntelua, Perälä seuraa yhä valppain mielin maailmanmenoa. Kansainvälisen sotapolitiikan nykysuunta tuntuu häntä erityisesti huolestuttavan.

Politiikan ja päivän puheenaiheiden seuraaminen pitävät teräsvaarin ajan tasalla ja hän tietää hyvin miten esimerkiksi oma kansanedustajaehdokas on pärjännyt eduskunnassa. Myös tulevissa kevään eduskuntavaaleissa hän jo tietää, kenelle hän aikoo äänensä antaa.

Juttutuokiomme lopussa Perälä haluaa vielä palata kokemuksiinsa kansakoulun uskonnontunneilta. Hän sanoo, että se uskonnon pakkosyöttö, mitä hän koki lapsena, ei lähde mielestä edes 95-vuotiaana. Huolestuttavinta hänestä on se, että sama aivopesu jatkuu yhä.

- Olisi jo aika lopettaa tämä uskonnon pakkosyöttö. Satuja voisi kertoa muulla tavoin eikä hukata arvokkaita koulutunteja joutavaan uskonnonopetukseen, Perälä painottaa.



Anneli Laakkonen ja Esa Honkanen
Kotkan Vapaa-ajattelijat ry.



Numeron 6/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto