Numeron 6/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto


Vapaa Ajattelija 6 - 2006

62. vuosikerta




Eino Huotari



Onnistunut humanistiseminaari Tukholmassa



Ruotsin humanistiliitto järjesti 10. - 12. marraskuuta ensimmäisen Itämeren alueen humanistiseminaarin. Toisena järjestäjänä oli Euroopan voimakkain humanistijärjestö Norjan HEF ja järjestelyihin osallistuivat myös Euroopan humanistiliitto (EHF) ja Kansainvälinen humanistiliitto (IHEU).

Seminaarilla haluttiin ensisijaisesti tavoittaa Baltian maiden humanisteja ja vapaa-ajattelijoita ja aktivoida heitä muodostamaan omia organisaatioitaan. Toisena tavoitteena oli koota Itämeren vaikutuspiirissä olevien maiden humanisteja ja uskonnottomia yhteen ja tiivistää heidän yhteistyötään.

Seminaari onnistui kokoamaan ihmisiä eri puolilta Eurooppaa ja maailmaa, kaikkiaan osallistujia saapui paristakymmenestä maasta noin sata henkeä. Suomesta osallistui viisi, allekirjoittaneen lisäksi Humanistiliitosta puheenjohtaja Pekka Elo sekä Jussi Tuovinen, Gun Winter ja Lasse Sirén.

Kolmipäiväinen seminaari muodostui luennoista, keskusteluista ja työpajoista, joissa käsiteltiin uskonnottomille tärkeitä ja ajankohtaisia asioita.

Alussa tervehdyksensä seminaarille esittivät Staffan Gunnarson järjestelykomitean edustajana ja Christer Sturmark, joka on Ruotsin humanistien tuore puheenjohtaja. Hän on lisännyt Ruotsissa humanistien näkyvyyttä ja samalla heidän jäsenmääränsä on kohonnut yli 150 prosentilla viimeisen vuoden aikana ja on jo yli 3 000.

Sturmark esitti omassa puheenvuorossaan huomautuksen kreationistien monista omituisista uskomuksista ja kehotti osallistujia varomaan dinosauruksia, kun he illalla menevät takaisin hotelliin. Kreationistien mukaanhan dinosaurukset ja ihmiset ovat eläneet samaan aikaan.

Sonja Eggerickx, joka on vastikään valittu IHEU:n puheenjohtajaksi, vetosi kaikkiin osallistujiin, jotta he toimisivat yhdessä uskonnottoman ja humanistisen elämänkatsomuksen levittämiseksi, vaikka järjestöjen välillä onkin paljon näkemyseroja. Samalla hän huomautti, että ruotsalaiset ovat menestyneet siinä, ettei maailman luetuin kirja tutkimusten mukaan ole enää raamattu, vaan Ikean kuvasto.

Kansanedustaja ja entinen terveysministeri Morgan Johansson kertoi käsityksenään, että Ruotsi on maallistunut valtio. Kristinusko on yleensä ollut yläluokan toimintaa ja siksi Kustaa Vaasa onnistui yhdellä hallitsijan käskyllä suorittamaan uskonreformaation valtakunnassa. Ruotsissa 1800-luvun lopusta vasemmistopuolueet ovat olleet uskonnottomia ja niiden pitkällä valtakaudella myös yhteiskunnan laitokset ovat sekularisoituneet.

Intian tervehdyksen esitti pitkäaikainen IHEU:n pääsihteeri Babu Gogineni, joka nykyään on palannut Intiaan. Hän muistutti, että monet maailman suurista ongelmista ovat aiheutuneet uskonnoista. Vatikaani yrittää käyttää valtaa Yhdistyneissä kansakunnissa ja kaikkialla kirkot pyrkivät saamaan valta-aseman. Tilanne on samanlainen oltiinpa kristillisissä länsimaissa tai islamilaisissa valtioissa.

Ilahduttavaa kehitystä Babu näki Nepalissa, jossa pitkällinen kansannousu johti kuninkaan jumalallisen vallan kumoamiseen ja valtion julistamiseen sekulaariksi aiemmin tänä vuonna.

Ruotsi maailman maallistunein

Uppsalan yliopiston uskontotieteen professori Thorleif Petterson pohti ensimmäisessä pitkässä alustuksessa uskonnollisia ja sekulaareja arvoja Itämeren alueen valtioissa. Hän on osallistunut vuodesta 1981 alkujaan eurooppalaisten arvojen tutkimukseen, joka sittemmin on laajentunut noin 60 maata koskevaksi.

Pettersson selvensi aluksi uskonnollisten ja sekulaarien arvojen eroja. Uskonnoissa on sekä pyhiä asioita että myös kiellettyjä, loukkaamattomia asioita. Hän jätti määritelmästään pois yliluonnollisen osuuden ja myös esitti, että Ruotsissa pyhät asiat ovat nykyään sekulaareja, selkeästi humanistisia kuten ihmisarvo ja tasa-arvo.

Maailman trendeinä Pettersson näki seuraavia kehityslinjoja. Makrotasolla uskonnolliset ja sekulaarit instituutiot ovat eriytyneet kauemmas toisistaan. Mikrotasolla eli ihmisten elämässä uskontojen merkitys on vähentynyt. Molemmat edellisistä ovat samansuuntaisia kehityskulkuja ja vaikuttavat ihmisen yhteiskuntapoliittiseen asennoitumiseen.

Seuraavaksi hän esitteli kansainvälisen tutkimuksen, johon hän on vuosia osallistunut. En pyri esittelemään sitä tarkasti tässä, sen omilta kotisivuilta voi jokainen saada siitä paremman kuvan: www.worldvaluessurvey.org.

Pettersonin johtopäätös oli kuitenkin selvä, demokratia toimii paremmin sekulaarien arvojen avulla.

Entinen ABBA:n jäsen palkittiin

Seminaarin ensimmäisen päivän päätteeksi jaettiin Ruotsin humanistien korkein kunnianosoitus Ingemar Hedenius -palkinto. Se myönnetään humanistisen elämänkatsomuksen edistämisestä. Tänä vuonna palkinnon sai Björn Ulveus, joka monille on tuttu ABBA-yhtyeen jäsenenä.

Ulveus on itse humanisti ja käyttää nyt sanoituksiaan ja asemaansa humanistisen työn tukemiseen. Hän ei itse päässyt paikalle, mutta palkinnon otti vastaan hänen tyttärensä ja kiitokset kuulimme videolta.

Puhevapautta ja eutanasiaa

Lauantaina seminaari jatkui keskustelulla aiheesta sekularismi, suvaitsevaisuus ja ilmaisunvapaus, jolloin keskustelemassa olivat Lars Gulen johdolla sosiologi Arta Ankrava Latviasta, puheenjohtaja Andrzej Dominiczak Puolasta, sosiaalikasvattaja Nahid Riazi Tanskasta ja kirjailija Arne Ruth Ruotsista. Keskustelu lähti liikkeelle Muhamedin kuvista ja siinä pohdittiin ilmaisun vapautta ja yhteiskunnan tilaa eri puolilla Itämerta.

Etenkin Arta ja Andrzej olivat huolissaan tilanteesta omissa maissaan. Lars Gule kiteytti keskustelun sanoman toteamalla "et saa käyttää omia oikeuksiasi vahingoittaaksesi muita".

Seuraavaksi jatkettiin keskustelulla eutanasiasta. Rob Jonquiere kertoi Hollannin tilanteesta ja oikoi maailmalla liikkuvia vääriä huhuja eutanasialain vaikutuksista maassa. Käydyssä keskustelussa todettiin voimakkaasti ihmisen oikeus ihmisarvoiseen elämään ja kuolemaan.

Työpajoja eri aiheista

Iltapäivällä seminaari jatkui työpajoilla eri aiheista, valitettavasti näistä ehdin osallistua vain kahteen. Lauantai-iltapäivänä keskusteltiin uskonnon ja valtion suhteista sekulaarissa yhteiskunnassa ja sunnuntai-aamupäivänä pohdittiin koulujärjestelmiä eri maissa sekä Baltian maiden ihmisoikeustilannetta.

Valtion ja uskontojen suhteista oli professori Carl-Johan Kleberg kerännyt erinomaisen pohja-aineiston, johon oli koottu tilannetta eri Itämeren alueen maissa. Tähän osuuteen osallistui keskustelijana myös tohtori M M Bogoslovsky Pietarista, joka oli huolissaan Venäjän viime aikojen kehityksestä. Siellä uskonnonvapaus on nykyään lähinnä oikeutta harrastaa ortodoksista uskontoa. Pohjoismaiden edustajat olivat optimistisempia kehityksen suhteen omissa maissaan.

Sunnuntai-aamuna keskustelimme koulujärjestelmistä eri maissa ja kaikista puutteistaan huolimatta tuntuu Suomen tilanne huomattavasti paremmalta kuin muissa Pohjoismaissa. Ruotsin ja Norjan uskontotieto on hyvin kristillistä ja 6. joulukuuta Norjan tilannetta oli määrä käsitellä Euroopan Neuvoston tuomioistuimessa Brysselissä. Tanskan ateistiyhdistyksen puheenjohtaja totesi tilanteen olevan suunnilleen sama kuin Norjassa, mutta Tanskassa ei ateisteja pakoteta menemään uskontotiedon tunneille.

Sonja Eggerickx, joka on myös opettaja, kertoi Belgian tilanteesta, jota voisi verrata Suomeen. Uskonnottoman etiikan opetuksen lisäksi on valittavissa kuudesta eri uskonnon opetussuunnitelmasta, mutta esimerkiksi jehovan todistajat on vapautettu kaikesta koulun antamasta opetuksesta. Belgiassa kuitenkin humanistien kattojärjestö kouluttaa etiikan opettajat ja laatii etiikan opetussuunnitelman. Belgian valtauskontona on katolisuus ja 75 prosenttia kouluista on katolisia.

Saksalaiset ehdottivat opettajien kansainvälisen verkoston luomista, mikä saikin laajaa kannatusta.

Baltian maiden ihmisoikeustilanteesta kertoivat Arta Ankrava Latviasta, vasemmistopuolueen Marju Karin Virosta ja kääntäjä Arvydas Vogulis Liettuasta, joka edusti Liettuan homojärjestöä. Vähemmistöjen oikeudet todettiin yleisesti huonoksi ja uskonnottomien järjestäytymisen uskottiin muistuttavan toistaiseksi liiaksi neuvostoajan pakollista ateismia. Kuitenkin haluttiin yhteiskunnan muutosta mahdollisimman nopeasti ja toivottiin Pohjoismaiden esimerkin vaikuttavan. Pisimmällä maansa uskoi oleva Marju Karin, vaikka hänkin oli melko pessimistinen ihmisten asenteiden suhteen Virossa.

Johtopäätöksiä

Loppukeskustelussa EHF:n Baard Thalberg kertoi järjestöstään ja sen toiminnasta. EHF toimii myös EU-tasolla ja voi avustaa eurooppalaisia järjestöjä avustusten saamisessa kansainvälisiin projekteihin.

Entinen IHEU:n puheenjohtaja Roy Brown toimii nykyään EU-tasolla ja kokoaa arvovaltaisten tukijoiden kesken Euroopan sekulaaria visiota, joka on tarkoitus julkistaa Euroopan Unionin täyttäessä 50 vuotta ensi keväänä. Toista julistusta kokoavat Angela Merkel, joka ensi keväänä johtaa EU:n puheenjohtajamaata ja saksalaissyntyinen paavi Benedictus XVI. Heidän tavoitteenaan on koota julistus Euroopan kristillisistä juurista.

Seminaari oli kokonaisuutena onnistunut. Samalla tapasin monia aikaisemmista kansainvälisistä tapaamisista tuttuja ihmisiä. Tavoitteena oli, ettei tämä seminaari jää ainoaksi laatuaan, vaan alueen yhteistyötä voidaan parantaa jatkossa.

Seminaarin loppukeskustelun aikana Puolan humanistiliiton puheenjohtaja ehdotti, että seuraava seminaari voitaisiin pitää Puolassa, esimerkiksi Gdanskissa.




Numeron 6/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto