Numeron 4/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto


Vapaa Ajattelija 4 - 2006

62. vuosikerta




Marketta Ollikainen



Vapaa-ajattelijat poliisiin syyniin kansankiihotuksesta



Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Robert Brotherus ja tietokirjailija Osmo Tammisalo kutsuttiin kesällä poliisin pakeille epäiltynä uskontorauhan rikkomisesta ja kansankiihotuksesta. Joku oli tehnyt rikosilmoituksen liiton verkkosivuilla olevista Tammisalon uskontokriittisistä pilapiirroksista.

Kesäkuun lopulla tietokirjailija Osmo Tammisalo sai yllättävän puhelinsoiton Helsingin poliisilaitokselta. "Tiedät varmaan, miksi soitan", yhteyttä ottanut poliisikomisario oli aloittanut keskustelun.

Tammisalo vastasi, ettei hän tiennyt, vaikka mielessä olikin aavistus, että puhelu saattaisi koskea hänen Vapaa-ajattelijain liiton nettisivuilla olevia uskontokriittisiä pilakuviaan. Nimittäin kevään Muhammed-pilakuvajupakan yhteydessä myös Tammisalon kuvat olivat nousseet julkisuuteen, vaikka ne olivat olleet jo lähes kymmenen vuotta Internetissä kenen tahansa selailtavissa.

Tammisalo sai kutsun saapua Pasilan poliisiasemalle kuultavaksi epäiltynä uskontorauhan rikkomisesta ja kansankiihotuksesta. Vähän myöhemmin samaisesta asiasta poliisikuulusteluun kutsuttiin myös Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Robert Brotherus. Tammisalon kuvista oli tehty rikosilmoitus ja poliisi päätti tutkia asiaa.

- Pasilan poliisitalolla suoritettu kuulustelu oli hyvin vapaamuotoinen. Kun ammattini tietokirjailijana tuli puheeksi, esittelin jopa Rakkauden evoluutio -teostani komisariolle, joka kirjaa hetken selaili, Tammisalo kertoo.

Tammisalon kuvat päätyivät Internetiin pian sen jälkeen, kun ne olivat olleet esillä Vapaa-ajattelijain liiton toimistossa Kalliossa syksyllä 1997. Näyttely, jossa oli mukana noin 70 uskontokriittistä pilakuvaa, sai tuolloin mukavasti julkisuutta. Muun muassa Helsingin Sanomat ja Demari tekivät siitä juttua kuvien kera. Näyttelyyn tutustui parisensataa kävijää.

Tammisalo oli huomauttanut kuulustelussa, että nämäkin lehdet pitäisi laittaa syytteeseen samoin perustein, jos kerran kuvien julkaiseminen on rikos.

- Samoin huomautin, että kaikkein provosoivimpia kuvia oli ollut esillä myös Ajankohtaisen kakkosen suorassa TV-lähetyksessä tragikoomisessa Jumala-illassa keväällä. Eikö siis myös Yleisradiota pitäisi kuulustella kyseisestä rikoksesta, hän kertoo.

Oikeus kritisoida

Tammisalon mielestä uskontorauha ei tarkoita sitä, että demokraattisessa yhteiskunnassa mitä tahansa voidaan väittää ilman kriittistä tarkastelua, ja tämän hän toi myös esille kuulustelussa.

- Sanoin myös, että koska kaikki kristinuskon perusväittämät ovat ristiriidassa luonnontieteiden kanssa, kenen tahansa, joka osaa arvioida todisteita, velvollisuus on kritisoida näitä väitteitä, tarvittaessa satiirin keinoin. Lisäsin vielä, että perustuslaissa on turvattu jokaiselle oikeus ilmaista ja julkistaa mielipiteitään kenenkään estämättä.

Tammisalo kertoi kuulustelijalle halunneensa pilakuvillaan kritisoida uskontoja ja niiden aiheuttamia haittoja sekä nostaa esiin uskontoihin liittyviä ongelmia ja tarjota uskonnottoman vaihtoehdon.

- Olosuhteet saivat minut unohtamaan yhden tärkeimmistä, nimittäin viihdytystarkoituksen, hän sanoo.

Lopuksi komisario halusi vielä tietää, mitä mieltä kuulusteltava oli jumalasta ja kuuluiko hän Vapaa-ajattelijoiden, vaikka Tammisalolle ei oikein selvinnytkään, miten kyseiset seikat liittyivät tutkittavana olevaan asiaan. Nuori komisario ei tuntunut edes tietävän, mitä sana sekulaari tarkoittaa.

Päällimmäisenä kuulustelusta jäi Tammisalolle käteen kaksi seikkaa. Ensinnäkin oli tunne siitä, miten tärkeätä työtä uskonnottomien etujärjestöt kaikkialla tekevät. Sananvapaus, demokratia, tieteellinen maailmankatsomus tai uskonnonvapaus eivät ole itsestäänselvyyksiä.

- Toinen se, että rikosilmoituksen eteneminen kuulusteluun saakka on minulle hyvin lähellä uskonrauhapykälässä mainittua pyhien arvojen loukkaamista. Sanomisen vapauden puolustamisen pitkät perinteet ovat Suomessa vain päässeet unohtumaan.

Ei perusteita syytteille

Tammisalo oli todennut kuulustelussa, ettei hänen käsityksensä mukaan rikoksen tunnusmerkit täyttyneet kummankaan syytteen kohdalla. Samaa mieltä oli Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Robert Brotherus, joka omassa kuulustelussaan kiisti syyllistyneensä sen paremmin uskonnonrauhan rikkomiseen kuin kansankiihotukseenkaan.

- Kansanryhmää vastaan kiihottamisen kiistin yksioikoisesti. "Uskonnon pyhänä pitämän asian pilkkaaminen" katsoin joidenkin kuvien osalta toteutuneen, jos sana "pilkka" määritellään sopivalla tavalla. Kiistin kuitenkin, että itse määrittelisin sen kyseisellä tavalla, Brotherus kertoo.

Hän sanoo unohtaneensa omassa kannassaan erikseen korostaa sitä, että itse asiassa laki puhuu jumalanpilkasta pilkkaamistarkoituksessa, toisin kuin kiihotuspykälän kohdalla. Ei siis riitä, että kuva joidenkin mielestä pilkkaa heitä tai heidän pyhinä pitämiään asioita, jos kuvan tekijöiden ja julkaisijoiden ei ole ollut tarkoitus pilkata.

- Ihmisen päänsisäisiä tarkoituksia ei toki voi koskaan todistaa suuntaan tai toiseen, mutta kannattaneeko tuota kokonaan kiistää, sillä jos meidät tuomitaan jumalanpilkasta, niin saadaanpahan mielenkiintoinen ennakkotapaus ja nostettua asioita keskusteluun, Brotherus toteaa.

Puheenjohtajan parituntisesta juttutuokiosta Pasilan poliisitalolla ks. myös pääkirjoitus.



Numeron 4/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto