Numeron 3/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto


Vapaa Ajattelija 3 - 2006

62. vuosikerta



Teuvonneuvo




Mielen suojelusta

Maaperää ja vesistöjä suojellaan saastumiselta. Ainakin joskus jossain. Kasveja suojellaan eläinkunnalta ja eläimiä ihmisiltä. Väestöä suojellaan ympäristötuhoilta ja toisilta ihmisiltä. Meitä suojellaan monin tavoin, tai sitten ei.

Työsuojelusta

Maapallolla kuolee työtapaturmissa 5 000 ihmistä joka päivä eli pari miljoonaa vuodessa. Työperäisiä sairauksia rekisteröidään 160 miljoonaa vuodessa. Muut työtapaturmat ja ammattitaudit tulevat lisäksi. Suomessa työsuojelu on huippuluokkaa verrattuna muun maailman menoon.

Työturvallisuus on keskittynyt alun perin fyysiseen työsuojeluun, koska työstä eläköityminen johtuu pääosin tuki- ja liikuntaelimien sekä sydän- ja verisuonisairauksista. Kolmanneksi eläköitymissyyksi ovat kuitenkin vähän salaa nousseet mielenterveyden sairaudet.

Mielen suojeluun ei vielä työelämässä oikein osata suhtautua vakavasti. Varsinkin kun usein väitetään, ettei mielen sairastuminen ole työperäistä, vaan muista elämäntavoista johtuvaa. Henkisen työsuojelun harvat korostajat kyllä puhuvat myös työn henkisestä kuormittavuudesta.

Esimerkiksi loppuun palamiset, burnoutit, työperäiset masennukset voivat johtua liikastressistä, kiireestä, kiusaamisesta ja häirinnästä, työpaikan muista ihmissuhteista kuten johtamisesta tai työn mielekkyydestä tai jopa koko työpaikan menettämisen pelosta. Mielen sairastumista ei oikein näe mikroskoopista, eikä salakavalaa edistymistä huomaa mittareilla tai verikokeilla.

Näkymättömiä tai vaikeasti havaittavia terveyttä vaarantavia asioita ilmenee fyysiselläkin puolella. Lukaisin työterveyslaitoksen viime lehdestä artikkelin nanoteknologian terveysvaikutuksista (TTT 5/06). Nanohiukkaset ovat pieniä, alle 100 nanometrin kokoisia. Yksi nanometri on miljardisosa metristä eli 0,000 000 001 metriä tai miljoonasosa millimetristä.

Nanohiukkasia käytetään muun muassa lääkkeiden, kosmetiikan, tietokoneiden piirilevyjen, pinnoitteiden, maalien ja voiteluaineiden valmistuksessa. Nanoteknologinen lasi puhdistaa itse itseään, automaalin naarmut katoavat ja aurinkovoide suojaa tehokkaammin. Toki voiteen titaanioksidi voi lävistää solunseinämät ja joutua tumaan asti. Siellä se taas saattaa aiheuttaa DNA-muutoksia.

Näitä asioita aletaan tutkia. Sama aine äärimmäisen pienessä koossa vaikuttaa erilailla kuin suuressa kokoluokassa. Toisaalta nanoteollisuudessa syntyy myös jätettä, joka joutuessaan kaatopaikoilta maaperään tai vesistöihin voi aiheuttaa epätoivottuja tai tuntemattomia vaikutuksia.

Samoja hiukkasia kutsutaan yhdyskuntailmassa ultrapieniksi hiukkasiksi. Niitä tulee ilmaan teollisuuden ja liikenteen päästöistä. Aineellisten lähes havaitsemattomien, ainakin aistien havaitsemattomien ulkopuolisten osasien vaikutukset kohdistuvat ennen kaikkea mieleen ennen kuin fyysistä näyttöä saadaan. Kun on kyse työelämässä olevien ihmisten suojelusta, niin voidaan odottaa, että tietoa tulee niin paljon, että ajoissa voidaan ehkäistä vaarallinen teollisuus.

Ihmisen suojelusta

Meitä ihmisiä on muuallakin kuin töissä. On lapsia ja vanhuksia, opiskelijoita ja syrjäytettyjä. Ja on myös niitä, jotka ovat saaneet kohdalleen täydellisen työsuojelupaketin eli työttömyyden. Ympäristöstämme emme kuitenkaan ole irti, sillä hengitettävä, syötävä ja juotava meidän on, jotta voimme miettiä vaikka pienten partikkeleiden ongelmia.

Katselin sattumoisin ruotsalaista tv-ohjelmaa, jossa oltiin huolestuneita maaperän radonista, joka huoneilmassa aiheuttaa keuhkosyöpää. Harmillista tupakanvastustajille, ettei kaikki keuhkosyöpä olekaan tupakkateollisuuden syytä.

Ruotsissa vain 500 kuolemaan johtanutta syöpää vuodessa arveltiin johtuvan radonista. Sen sijaan Ruotsin auringonpalvojilla menee huonommin, sillä uv-säteilyn aiheuttamien ihosyöpien, melanoomien johdosta kuolee pari tuhatta vuodessa. Tähän ei välttämättä auta edes uuden nanoteknologian titaanioksidit, sillä niiden estäessä melanooman keuhkoihin voikin tulla genotoksinen eli perimämyrkyllinen vaikutus. Suo siellä vetelä täällä.

Kokonaisia ihmisryhmiä, väestöäkin suojellaan oikein lakisääteisesti. Suojelua perustellaan muun muassa sodilla tai ympäristökatastrofeilla. Kun ilmaa ei voi hengittää jostain syystä, niin painutaan maan alle odottamaan parempia aikoja.

Kaupungeissa tosin väestönsuojat taitavat olla parkkipaikkoina tai varastoina ja kerrostalojen väestönsuojat vahvasti lukossa ja avaimet voivat olla tiukan paikan tullen hakusessa - omakotitaloissa ei ehkä ole enää perunakellareita, joissa radiosta voi kuunnella tiedotuksia.

Onhan meillä tehty nyt kotoinen lintuinfluenssapandemiankin kriisiohjelma. Samalla tuli tehtyä priorisointi, keitä suojellaan viruksen iskiessä. Ensisijaisina olivat terveyshenkilöstö ja lapset, vanhukset saavat mennä. Samalla hiukan rajoitettaisiin yleisötilaisuuksia ja kansalaisvapauksia rajoitettaisiin, jotta pyörät pyörisivät poikkeusoloissakin.

Jotenkin tuntuu, että tässä vakavassa asiassa tehtiin kärpäsestä härkänen, mutta moni mieli alkoi pohtia syntyjä syviä. Siis että lintukotomme olisi vaarassa?

Väestönsuojelu sodan uhan takia lintukodossamme tuntuu kovin etäiseltä, vaikka natottamista kovin perustellaan. Pahempi ja oikea uhka on sotateollisuus. Vaikka nykysodat käydään tavanomaista kehittyneimmillä sotakaluilla, niin ABC-aseet eivät ole poisluettuja.

Atomi-, biologiset- ja kemialliset aseet on kai nykyään nimetty ydin-, bakteorologisiksi ja kemiallisiksi aseiksi. Niiden rajoittaminen on vaikeaa, kun normaaliteollisuus syytää mahdollisuuksia rauhanomaisin keinoin luoda uusia tappovälineitä. Ja kun taustalla on laillisesti rahakas bisnes, niin kierre on hallitsematon.

Mielen saasteista

Jos nyt saisi mielestä pois työelämän myrkyt, aistimattomat mahdollisesti tappavat partikkelit, ympäristökatastrofien pelon tai sodan uhan, niin kyllä mieleemme aineetonta saastaa tunkeutuu riittämiin. Enkä nyt tarkoita ainoastaan aistiemme kautta tiedostamattomaan tunkeutuvia mainoksia, melua, jytinöitä ja vaikka mitä puppua, jota mediasta meille syötetään. Tarkoitan kulttuuriamme, jossa on epärationaaleja elementtejä. Yksi on autoritaarisuudelle alistuminen.

Suomalaisille on perinteisesti opetettu herran pelkoa. Juuri on tietenkin uskonnosta, mutta samalla maalliset herrat ovat saaneet arvostetussa rauhassa sitouttaa meidät oppeihinsa. Tämä oppi on edelleen rahanvalta. Jos kansalaisella ei ole rahaa, niin turvaverkotkaan eivät kulutusjuhlia hänelle suo. Menestymättömyydestä ihminen syyllistää itsensä. Ei ole kauan kun yhteiskunnan rattailta pudonneet totesivat kaiken olevan vain "jumalan tahto". Muut saattoivat puhua, että on henkilöllä ollut kova kohtalo. Eikä mahdotonta ollut, että tokaistiin aiheutuneen johtuneen synnillisestä elämästä.

Muualla maailmassa eräs pressa totesi HIVin olleen jumalan rangaistus synnissä eläville. Toki edelleen uskonsotaa käydään maailmalla kukin oman jumalansa piikkiin ja vääräuskoisten tuhoamiseksi. Toivottavasti me suomalaiset emme palaa tällaisen demagogian asteelle.

On meilläkin elementit kasassa kulttuurissamme, jos järjettömyyksien tielle halutaan. Arkipäivän humpuukissa ja huuhaassa löytyy horoskoopeista ja kansanuskomuksista alkaen mahdollisuus hurahtaa. Valtiollinen uskonnollisuus ei ole suoja uususkonnollisuutta tai fundamentalistisempaa käyttäytymistä vastaan.

Perusteettomiin uskomuksiin uskominen on aina mielen sairautta perimmiltään. Uskolla parantaminen on humpuukia. Mielen sairauden parantaminen toisella sairaudella ei ole parantamista sekään.

Hyvin pahana ihmisoikeuksien loukkauksena pidän lapselle valehtelemista. Uskonnottomina vapaa-ajattelijoina olemme sitä mieltä, että vastasyntyneellä lapsella ei ole jumaluskoa. Häneen siirretään irrationaaliset uskonelementit aluksi satuina, joista pahimmillaan usko syöpyy hänen vakaumuksekseen ajan mittaan.

Yleensä jos ihminen ajattelee järjettömästi perusasioista, niin myös järjettömiä tekoja voi olla odotettavissa. Jos johtajat ovat itsevaltiaita oppeineen ja alistetut kansalaiset jakavat nämä opit, niin kokonaiset kansanryhmät ovat johdateltavissa mihin vain - se on nähty ja näemme päivittäin. Uskonto on ollut ja on vallanpitäjien yksi henkinen ja alistava väline valtansa ylläpitämiseksi.

Perusteeton usko on mielen saaste - ihmistä tulisi suojella sellaiselta. Jos aikuiset ovat jo menetetty kanta tässä asiassa, niin lapset tulisi suojella uskonnolta. Ei suotta puhuta lapsen uskosta, jossa mielikuvituksellinen auktoriteetteihin altis avoin mieli vastaanottaa omilta auktoriteeteiltaan uskomukset totena.

Meillä aikuisilla on mahdollisuus erottaa sadut ja tarinat todesta. Oman mielemme sisältöihin voimme vaikuttaa. Antaa mielikuvituksen rikastuttaa elämäämme, mutta suojellaan omaa ja läheistemme mieltä vaipumasta toisten mielten vietäviksi.



teutori



Numeron 3/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto