Numeron 3/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto


Vapaa Ajattelija 3 - 2006

62. vuosikerta



Pääsihteeriltä




Järki kompassina

Huuhaa voidaan jakaa karkeasti kahteen luokkaan: uskonnot ja muu huuhaa. Muun huuhaan alle lasken homeopatian ja astrologian tapaiset pseudotieteet, joiden kannattajat uskovat jännittäviltä kuulostaviin asioihin ilman kritiikkiä. Kreationismin lasken tässä yhteydessä uskonnoksi, vaikka sitä voisi pitää myös pseudotieteenä.

Me vapaa-ajattelijat etsimme totuutta kuin seuraisimme kompassinneulaa kohti pohjoista. On kaksi tapaa toimia toisin: ensiksi heittää kompassi roskiin, toiseksi merkitä itsellemme kiellettyjä alueita.

Ilman kompassia olemme tietyssä mielessä vapaampia. Monikin huuhari kertoo olevansa "vapaampi ajattelija kuin vapaa-ajattelija". Tästä puheenjohtaja puhui edellisessä numerossa kirjoittaessaan, että mehän olemme sitoutuneet tieteelliseen menetelmään.

Näin tosiaan on. Emme voi heittää kompassia pois ja osoittaa sitten satunnaiseen suuntaan väittäen pohjoisen olevan siellä. Jos järkemme sanoo, että ihmerohdot, telepatia ja jälleensyntyminen ovat heikosti perusteltuja, emme voi väittää niitä totuudeksi.

Johonkin uskontoon tiukasti sitoutuneet puolestaan eivät ole vapaita samassa merkityksessä. Heillä on kompassi, ja sitä he seuraavat - kunnes vastaan tulee aita. Se aita on uskonnollinen dogmi.

Selvimmin tämä näkyy kreationisteissa. Kompassi - järki, luonnon tarkkailu ja kokeet - näyttää maailman iäksi miljardeja vuosia ja ihmisen olevan apinoiden sukua. Mutta dogmi sanoo, että maailma on kuusi vuosituhatta vanha ja ihminen luotu, koska niin joku on Mooseksen kirjojen sukuluettelosta laskenut.

Viimeksi törmäsin dogmiin evankelisluterilaisen kirkon papereissa. Kirkkoherra Keijo Rainerma oli jättänyt erääseen naispappeutta käsittelevään tekstiin eriävän mielipiteensä: "Usko on kuuliainen Jumalan sanalle jopa vastoin järki- ja tunnesyitä." Hyvin tiivistetty!

Siinä missä huuhari harhailee missä vain, uskovaisella on kiellettyjä alueita. Uskova joutuu sulkemaan silmänsä tai väittämään kompassin erehtyvän. Maailma ei voi olla vuosimiljardeja vanha, tai homoseksuaalisuus ei mitenkään voi olla hyväksyttävää, tai mitä milloinkin. Dogmin kohde vaihtelee, mutta ajattelumalli säilyy.

Ehkä tämä selittää, miksi tiedemiehet ovat toisinaan uskovia mutta harvoin muita huuhareita. Tiedettä voi tehdä, totuutta etsiä, jos lähestyy sopivalta suunnalta. Silloin ei törmää aitaan, silloin ei uskonnollinen dogmi asetu järjen tielle.

Kumpi sitten on helpompaa, antaa kompassi sen pois heittäneelle vai kaataa aidat uskovaisen edestä? Itse uskon, että yksilötasolla molemmat ovat yhtä vaikeita. Yhteiskunnan tasolla kuitenkin vain dogmaattisuus muodostaa yhteisöjä, jotka siirtävät dogmeja eteenpäin ja joskus myös pyrkivät pakottamaan muutkin elämään samojen dogmien mukaan.

Siksi katson, että uskonto on enemmän vastustamisen arvoinen kuin muu humpuuki.



Jori Mäntysalo



Numeron 3/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto