Numeron 2/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto


Vapaa Ajattelija 2 - 2006

62. vuosikerta




Marketta Ollikainen



"Saatana saapuu Ateenaan"



Rockyhtye Lordi synnytti hirveän haloon, kun sen esitys valittiin Suomen edustajaksi kevään euroviisumittelöihin Ateenaan. Jotkut olivat näkevinään jopa saatanallisia piirteitä yhtyeen hirviöesityksessä. "Harmitonta viihdettä, jolla ei ole mitään tekemistä saatananpalvonnan tai minkään muunkaan uskonnollisen ilmiön kanssa", sanoo uskontotieteilijä Jussi Sohlberg.

Itsekin rockmusiikkia harrastava uskontotieteilijä Jussi Sohlberg on seurannut huvittuneena Lordi-yhtyeen ympärillä käytyä kohua. Ottamatta kantaa itse yhtyeen musiikillisiin ansioihin, hänestä on ollut vain virkistävää, että kerrankin suomalaisilla on tarjolla viisu, joka ainakin ulkoisesti eroaa hajuttomaksi ja mauttomaksi väitetystä eurohumpasta.

- Meillä on aina suhtauduttu jotenkin tragikoomisesti euroviisuihin. Ehkä siksi joku Lordin kaltainen herättää närkästystä, hän arvelee.

Hirviöasuihin sonnustautunut Lordi pääkalloineen ja muine kauhuelokuvista lainattuine rekvisiittoineen oli epäilemättä vaikuttava näky, joka sai varsinkin vanhemman viisuväen ja jotkut kirkonmiehetkin haukkomaan henkeään. Ilta-Sanomien haastattelussa Lapuan Tuomiokirkon pastori Matti Kristola sanoi suoraan, ettei Lordin kuuluisi edustaa evankelisluterilaista kansaa, koska tämän kaltainen musiikki ei hänen mielestään edusta perinteisiä kristillisiä arvoja.

- Tässä musiikissa niitä ajatuksia löydetään enemmän syvyydestä ja pimeydestä, Kristola totesi.

Sohlbergin mielestä ollaan kuitenkin hakoteillä, jos Lordin musiikista yritetään väkisin löytää saatananpalvontaa tai mitään muitakaan uskonnollisia aineksia. Kyse on lähinnä eräänlaisesta musiikkiteatterista, jossa musiikin ohella panostetaan myös näyttävään lavaesiintymiseen.

- Tietty teatraalisuus on aina liittynyt olennaisena osana niin sanotun raskaan rockin imagoon, ja sen on ollut tarkoituskin herättää hieman närää ja paheksuntaa, hän muistuttaa.

Vaikka joidenkin blackmetal-yhtyeiden lyriikassa saatetaankin mässäillä väkivallalla tai pilkata kristittyjen pyhinä pitämiä asioita, yleisesti ottaen koko metallimusiikin kenttä on Sohlbergin mielestä varsin kesyä ja harmitonta viihdettä. Harva musiikintekijöistä edes haluaa sisällyttää esitykseensä sen syvällisempää ajatusta kuin että tehdään hyvää musiikkia ja tarjotaan yleisölle elämyksiä.

- Lordinkin keulahahmo Tomi Putaansuu antaa itsestään aika leppoisan kuvan, kun hän puhuu haastatteluissa aitoa pohjoisen murretta, Sohlberg naurahtaa.

Kauhufantasiaa ja kansanperinnettä

Sohlberg on tutkinut niin sanottua uususkonnollisuutta ja erilaisia pakanallisia liikkeitä, jotka hakevat uskonnollisia kokemuksiaan vanhasta länsimaisesta esikristillisestä noitaperinteestä ja luonnonuskonnoista. Hän haluaa tehdä selvän eron tietynlaista okkultismia ja mystiikkaa harrastavien uskonnollisten liikkeiden ja samoista lähteistä ideoitaan ammentavan viihdeteollisuuden välillä.

- Kysymys on aivan eri asioista ja ilmiöistä. Uskonnollisista liikkeistä ihmiset hakevat nimenomaan uskonnollisia kokemuksia, ja oman maailmankuvansa rakennusaineita, mikä ei tietenkään liity mitenkään näiden rockyhtyeiden esiintymisiin tai musiikkiin, Sohlberg painottaa.

Hän ei myöskään usko, että kyseinen musiikki tai mikään muukaan kauhufantasia houkuttelisi nuoria mukaan saatananpalvontaan tai noituuteen, kuten jotkut ovat epäilleet. Kokonaisuudessaan uuspakanallisten uskontojen kannattajien määrä Suomessa näyttää realistisesti arvioiden olevan korkeintaan muutama sata.

- Kaiken kaikkiaan näiden liikkeiden asema ja suosio meillä on hyvin marginaalinen, Sohlberg toteaa.

Jos joitain juuria Lordin kaltaisille kauhuefekteille halutaan hakea, ne löytyvät Sohlbergin mielestä pikemminkin kansanperinteestä. Jo ammoisina aikoina ihmiset kertoivat perhepiireissä iltapuhteina tarinoita, jotka saattoivat sisältää hyvinkin brutaaleja ja jännittäviä elementtejä. Nyt kun suullinen kertomaperinne on käytännössä kadonnut, samoja tarinoita etsitään muista lähteistä.

- Ihmisillä on aina ollut viehtymys tarinoihin, jotka ruokkivat heidän mielikuvitustaan. Paitsi että olemme rationaalisia olentoja, meillä on myös tunteita, intuitioita ja mielikuvitusta, joihin tällaiset tarinat vetoavat, Sohlberg muistuttaa.

Tämä selittää ehkä osittain myös sitä, miksi erilaiset roolipelit sekä scifi- ja fantasiakirjallisuus ovat tällä hetkellä niin suosittuja erityisesti nuorison piirissä. Fantasia antaa tilaa mielikuvitukselle, mihin arjen kiireen ja tietotulvan keskellä ei juuri ole mahdollisuuksia.

- Jos ajatellaan esimerkiksi suomalaisia lapsia ja nuoria, ovathan he aika kovassa koulunkäynnissä jo alusta lähtien, Sohlberg huomauttaa.

Hänen mielestään on vain hyvä asia, että nuoret saavat aineksia oman mielikuvituksensa kehittämiseksi. Jos aina on tehtävä jotain hyödyllistä ja järkevää, koko minäkehitys saattaa vinoutua.

- Ihmisen kokonaiskehityksen kannalta on terveellistä, että fantasianälkäkin tulee ruokituksi, Sohlberg kiteyttää.




Numeron 2/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto