Numeron 1/2005 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto


Vapaa Ajattelija 1/2005

jumalaton kulttuurilehti




Jori Mäntysalo



Uskonnonvapaus.fi



Uusin vapaa-ajattelijoiden sivustoista, www.uskonnonvapaus.fi, julkaistiin 29.11.2004. Sivusto on jo herättänyt kiistelyä vapaa-ajattelijain sisäisellä keskustelufoorumilla. Sivuston pääideoija Jori Mäntysalo puolustaa seuraavassa tätä uutta projektia, jonka tarkoitusta ei hänen mielestään ole vielä täysin ymmärretty.

Tavoitteenamme on uskonnon ja katsomuksen vapaus ja kaikkien katsomusten tasa-arvoinen kohtelu. Jos vihkimisoikeus on myönnetty luterilaiselle kirkolle, se kuuluu myös wiccalaisille, meille ja Humanistiliitolle yhtälailla. Valtionkirkkojen verotusoikeus on väärin, mutta vapaus levittää omaa sanomaansa omilla rahoillaan pitää olla myös luterilaisella ja ortodoksisella kirkolla.

Tavoite ei ole kieltää uskontoja, ei polttaa raamattupainoja eikä tuhota moskeijoja. Toisaalta levitämme tieteellistä todellisuuskäsitystä, meillä on oma vakaumuksemme joka on ristiriidassa kaikkien uskontojen kanssa. Haluamme vauhdittaa sitä kehitystä, jonka tuloksena raamattupainot häviävät tarpeettomina ja moskeijat jäävät käyttämättömiksi.

Vapaa-ajattelijoiden arvoista tärkeimpiä on vapaus. Vaikka jonkin uskonnon voisi hävittää väkivallalla - mikä on onnistunut aika harvoin - kannatamme silti vapautta.

Miksi neutraali sivu?

Meillä on siis kaksi tavoitetta, jotka ovat ainakin osittain toisistaan riippumattomia. Tämä kädessäsi oleva lehti sisältää todennäköisesti sekä uskontokritiikkiä että vaatimuksia katsomusvapauden laajentamiseksi. WWW-sivuilla ei ole luontevaa jakaa juttuja tekijän tai julkaisuajan mukaan, on parempi tehdä jako aiheittain. Uskonnonvapaus.fi ei sisällä uskontokritiikkiä koska sitä varten on parempi tehdä oma sivustonsa.

Me voisimme tietysti tehdä sivun joka vaatisi ateisminvapautta. Samoin mormonit voisivat tehdä sivun joka keskittyisi mormonien kenties kokemiin ongelmiin uskonnonvapaudessa. Kuitenkin paljon on yleistä asiaa, joka koskettaa kaikkia vakaumuksia. Mm. pohdinta uskonnonvapauden luonteesta tai uskonnon- ja vakaumuksenvapautta koskevat kansainväliset sopimukset ovat tällaisia.

Neutraalina sivu myös menee paremmin läpi monenlaisiin linkkilistoihin. Tuskin me saisimme muiden vakaumusten kannattajilta paljonkaan linkkejä sivuun, jossa joka toinen virke kertoisi miksi se-ja-se uskonto on väärässä.

Neutraaliudella ei ole tarkoitus piilottaa tekijää. Sivustolla kyllä kerrotaan kuka on tekijä, vaikka sitä ei pääasiana esitetäkään. Lisäksi tuodaan esille että va-liitto ei ole vakaumuksellisesti neutraali. Näin on pakko toimia jo siksi, ettei liittoa kuviteltaisi sivun perusteella ainoastaan uskonnonvapautta puolustavaksi järjestöksi.

Vapaa-ajattelijat sivuston taustalla näkyy siinä, että kaikissa teksteissä on huomioitu myös negatiivinen uskonnonvapaus, vapaus olla uskomatta. Toisaalta ei tämäkään ateistien yksinoikeus ole - bahá’í-oppilaille kuuluu yhtälailla vapaus viettää koulun joulujuhla ilman joulukirkkoa kuin ateistioppilaillekin.

Suhde uskontoon

Sivusto on neutraali, mikä toisaalta tarkoittaa ettei uskontoja myöskään puolusteta. Lähtökohta ei ole uskontojen merkitys tai sisältö vaan nimenomaan vapaus: ihmisellä on oltava laaja vapaus toimia silloinkin kun enemmistö on toista mieltä.

Joiltakin osin sivuston tekstit eivät kosketa vapaa-ajattelijoita lainkaan.

Eräs tällainen on uskonnolliset ruokavaliot, joita sivulla esitellään. Se ei ehkä edistä tavoitteitamme, mutta ei siitä ole haittaakaan. Tarkoitus on lisätä sivulle myös erilaisia kokemuksia mm. perheistä joissa jäsenillä on erilaisia vakaumuksia.

Suvaitsevaisuuden lisääminen toisin uskovia tai kokonaan uskomattomia kohtaan on yksi tavoitteista. Yleinen suvaitseva ilmapiiri ei varmaankaan ole huono asia, sillä meistäkin monet kuuluvat erilaisiin vähemmistöihin. Raadollisempi perustelu on se, että tämä tekee jälleen sivustosta lukemisen arvoisen useammalle.

Miten voin auttaa?

Ensiksi, lue sivustoa. Se on oikeasti aika laaja, sisältää noin 40 000 sanaa. Eräs sivun tarkoituksesta on jakaa meidän vapaa-ajattelijoiden tietoja keskenämme. Unelmani on tilanne jossa uskonnonvapaudesta kysyttäessä vastataan "en tiedä, mutta kysy vapaa-ajattelijoilta jotka ainakin tietävät".

Toiseksi sivun tekstejä on lupa kommentoida. Mikä tahansa pienikin asia, vaikkapa vain epäselvä kohta jota joutuu hetken pohtimaan, kannattaa kertoa.

Tärkeimpänä asiana sivustolta puuttuu vielä tietoa ja moni asia nojaa toisen käden tietoihin. Tarvetta on erityisesti ET:n ja uskonnon opetusta, sekä sisältöä että osallistumisoikeutta, selventäville sivuille. Toinen tärkeä asia on historia, liian vähän on selvitystä siitä miten nykyiseen tilanteeseen on tultu. Työtä olisi myös jollekulle vanhojen 1800- ja 1700-luvun lakien keräämisessä, samoin esimerkiksi uskontorikosten oikeudenkäyntipöytäkirjojen haussa. Eräitä erikoistietoja kaipaan esimerkiksi sairaaloista, hoidosta kieltäytymisestä vaikkapa verensiirtojen osalta ym, ja näihin kaipaan kommentteja lääkäreiltä joita tiedän jäseninä olevan.

Lopuksi sivun ulkoasuun en ole tyytyväinen. Erityisesti etusivu kaipaa jäntevöittämistä, mutta myös sisältösivuja voisi vielä hioa. Tähän tarvitaan joku, jolla on värisilmää minua enemmän.

Aivan tekninen tehtävä on kunnollisen lokianalysaattorin tekeminen, tai jonkin valmiin sovittaminen sivustoa varten. Toinen samantyyppinen tehtävä on parantaa sivuston sisäistä hakua.




Numeron 1/2005 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto