Vapaa Ajattelija 6/2004

jumalaton kulttuurilehti

Vapaa Ajattelijan 6/2004 sisällysluetteloon | Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoonJanne VainioMaljat kohosivat valistuksen projektille
Vapaa-ajattelijain liiton liittohallitus luovutti vuoden 2004 Väinö Voipio -palkinnon kosmologian professori Kari Enqvistille. Luovutustilaisuus pidettiin lauantaina 11.12.2004 ravintola Perhossa, jossa oli tuona päivänä myös Helsingin vapaa-ajattelijain vuotuinen pakkasjuhla.

Perusteluna palkinnonjaolle oli Enqvistin monivuotinen työ tieteellisen todellisuuskäsityksen tunnetuksi tekemiseksi, joka näkyy erityisesti hänen kansantajuisissa tietoteoksissaan. Palkinnon kunniakirjoineen luovuttivat liiton puheenjohtaja Erkki Hartikainen ja pääsihteeri Juha Kukkonen. Paikalla olivat myös liiton toiminnanjohtaja Paula Vasama, liittoneuvos Simo Löfgren sekä järjestösihteeri Janne Vainio. Kiitospuheessaan professori Enqvist totesi vapaa-ajattelijoiden olevan osa suurta valistuksen projektia, jolle hän kehotti paikalla olijoita nostamaan maljan.

Liiton edesmenneen puheenjohtaja Voipion nimeä kantava palkinto on aikaisemmin jaettu mm. professori Jorma Palolle ja Kari Cantellille, jotka elämäntyössään ovat ansiokkaasti tuoneet esille uskonnotonta elämänkatsomusta.

Uskonnottomuus ei merkitse agnostisismia, joka mielestäni on sievistelevä ja epärehellinen perusasenne, jos henkilö ei oikeasti usko, että tieteellinen todistusaineisto tulee lopulta ratkaisemaan kysymyksen Jumalan olemassaolosta puoleen tai toiseen. Agnostisismi on kätevä verho, jonka taakse moni varovainen tutkija piiloutuu välttääkseen kiusalliseksi kokemansa aihepiirin, mutta rehdimpää olisi luonnollisesti tunnustaa väriä tai sanoa edes, että uskonnolliset kysymykset tuntuvat yhdentekeviltä.

Tieteemme on pisara, epätietoisuutemme meri, sanoo William James. Emme tiedä, asuuko Kuun pimeällä puolella jättiläisiä, jotka piiloutuvat aina kun avaruusluotainten kamerat sattuvat hollille. Se on tiedon puutetta, jossa rypeminen on hyödytöntä. On niin monia asioita, joista emme voi tietää, emme kenties tietää milloinkaan, mutta olisi silti järjetöntä korottaa tietämättömyytemme valtamerta maailmankuvamme keskiöön.

Oma kantani on, että idea kaikkivoivasta Jumalasta, joka on luonut koko suunnattoman kaikkeuden satoine ja taas satoine miljardeine galakseineen, ei ole pelkästään liki käsittämätön vaan myös puistattava. Ajatus olennosta, jonka kaikkinäkevässä silmässä mennyt ja tuleva ovat ikuisesti läsnä, on masentava ja - T.S. Eliotin sanoin - vapautusta vailla. Se tuntuu riisuvan ihmisarvoni julmemmin kuin mikään mekanistiseksi parjattu deterministinen filosofia karuimmillaankaan pystyisi tekemään.Lainaukset Kari Enqvistin palkitusta kirjasta Kosmoksen hahmo (WSOY, Juva, 2003, ISBN 951-0-27916-1) ss. 238-239.Vapaa Ajattelijan 6/2004 sisällysluetteloon | Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoon