Vapaa Ajattelija 5/2004

jumalaton kulttuurilehti

Vapaa Ajattelijan 5/2004 sisällysluetteloon | Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoon



Politiikkaa ja kulttuuria



Vaalitaistelut on taas käyty. Siviiliasiat eivät juuri näkyneet kunnallisvaalien kampanjoinnissa, mutta valituiksi tuli peräti kaksi Vapaa-ajattelijain liiton liittohallituksen jäsentä ja lisäksi vielä vahvistamaton määrä paikallisyhdistyksien aktiiveja. Onnittelut läpi menneille. Toivottavasti asiamme etenevät nyt paremmin kunnallishallinnossa.

Miksi eivät vapaa-ajattelijat menestyneet paremmin? Tai paremminkin, mikseivät asiamme toimineet menestyksekkäänä vaalivalttina huolimatta kirkkoon kuulumattomien valtavasta määrästä? Useampi kuin yksi puolue julistaa ohjelmassaan, että kirkko on erotettava valtiosta – mutta miksi ei kirkon asema ollut keskeisenä vaaliteemana edes keskusteltaessa siitä kuntalaisia koskettavasta ajankohtaisesta aiheesta, keiden pitäisi antaa tuottaa kuntapalveluita?

Ehkä osa vastausta löytyisi muualtakin kuin suomalaisten asenteellisesta kirkottumisesta. Poliittisessa kulttuurissamme on hankalaa mainostaa ajatusta, jonka ydin on julkisvallan tehtävien rajoittaminen. Palveluitten karsimista perustellaan useinkin menoleikkauksilla, mutta harvemmin sillä, että tietyt asiat eivät periaatteellisesti kuulu valtion tai kunnan tehtäviin. On aina helpompaa ajaa moskeijan tai pagodin rakentamista julkisin varoin kuin vaatia, että kirkkojenkaan toimintaa ei enää poliittisesti tueta.



Poliittisen kulttuurin lisäksi vaikuttajana on edelleenkin myös kulttuuri yleensä. Ulkomaiset kirjoittajamme Paul Kurtz ja Robert M. Price tarkastelevat laajoissa artikkeleissaan käynnissä olevaa raamatullista kulttuurisotaa kirjallisuuden ja elokuvan kautta. Kotimaisissa kirja-arvioissamme tulee esille pahuuden myyttinen teema ja sen suhde rationaaliseen ajattelutapaan.

Pahuuden käsittely myyttisenä vihollisena ei ole ominaista pelkästään uskonnolliselle fundamentalismille, vaan paljon yleisemmin kulttuurisen arvotyhjiön syntipukiksi nostetaan tieteellinen ajattelutapa. Voidaankin puhua kulttihumanismista, joka eroaa vapaa-ajattelijoitten sekulaarihumanismista suhtautumisessaan tietoon. Kulttihumanismin aatteelliset juuret ovat kristinuskon syntiinlankeemustarinassa, jonka mukaan tieto karkotti ihmisen paratiisista.

Kulttihumanismia ei vielä ole se, että vapaa-ajattelijat ottavat käyttöön jumalattomia siviiliseremonioita kirkollisten menojen tilalle. Kiistely seremoniallisuuden asemasta on kuitenkin ollut ymmärrettävissä sitä taustaa vasten, että valistusajalla humanistisia seremonioita kehiteltiin nimenomaan tieteenvastaisen kulttihumanismin osana, jonka oli määrä korvata kansan syville riveille luontaiseksi käsitetty uskonnollisuus.



Uskonnottomien oikeusnäkökohtia ei tässäkään numerossa ole ohitettu; niistä kirjoittavat Erkki Hartikainen, Jouni Luukkainen ja Jori Mäntysalo. Hartikainen käsittelee hautaustoimilain epäkohtia ja muistuttaa, ettei liitto alun alkaenkaan puoltanut sellaisen lain säätämistä. Luukkainen tuo jälleen esille uuden uskonnonvapauslain puutteellisuuksia lasten ja huoltajien oikeuksien näkökulmasta. Mäntysalon jutussa parodioidaan kuvitteellisen esimerkin kautta positiivisen uskonnonvapauskäsityksen absurdeja seurauksia sikäli kuin tällainen käsitys on lainsäädännössä etusijalla.

Vaikkeivät kaikki lukijamme varmastikaan pidä ajatuksesta, että esimerkiksi marxismi rinnastetaan uskontoihin, Mäntysalon esimerkki tuo esille sen mielivaltaisuuden, jolla jotakin virallisesti pidetään uskontona. Miksi esimerkiksi antiikin kreikkalaiset filosofiat (joissa esiintyi palvontamenoja ja usein yliluonnollisuususkoa) nimetään aatehistoriassa filosofioiksi, mutta klassinen taolaisuus, konfutselaisuus ja buddhalaisuus uskonnoiksi? Olisiko syynä vain se, että jälkimmäiset ovat kristillisten lähetyssaarnaajien kannalta kilpailevia aatteita, mutta ensin mainitut puolestaan eivät sitä ole?



Janne Vainio

Vapaa Ajattelijan 5/2004 sisällysluetteloon | Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoon