Vapaa Ajattelija 4/2004

jumalaton kulttuurilehti

Vapaa Ajattelijan 4/2004 sisällysluetteloon | Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoon

(LÄHDE: STT-HJ, ABS/CBN, MSNBC)


Janne Vainio



Vatikaani varoittaa feminismin vaaroista




Vatikaani puuttui keskusteluun sukupuolten tasa-arvosta 31.7.2004 julkaistussa pamfletissa. Roomalaiskatolisen kirkon piispoille lähetetyssä 37-sivuisessa asiakirjassa korostetaan miesten ja naisten välisten erojen tärkeyttä ja varoitetaan feminismin herättämistä vaarallisista ajatuksista.

Kirkon oppia valvovan kardinaalin Joseph Ratzingerin allekirjoittaman ja paavin hyväksymän kannanoton tavoite on "korjata näkemystä, jonka mukaan miehet ovat vihollisia, jotka täytyy voittaa". Asiakirjaa kommentoineet naisryhmät näkivät kannanotossa yrityksen väistellä ja selitellä katolisen kirkon naiskuvaan liittyviä ongelmia.

Asiakirjassa käsitellään perinpohjaisesti miesten ja naisten eroja, jotka "tulevat säilymään ikuisesti". Kuoleman jälkeen miesten ja naisten erot tulevat kirkon opin mukaan säilymään, vaikka seksuaalinen ilmaisu lakkaa. Feministejä syytetään yrityksestä hämärtää näitä syvällisiä eroavaisuuksia "virheellisen vapauskäsityksen" nojalla, jossa seksuaalisuudelle haetaan oikeutusta sukupuolirajoista riippumatta.



Vaarallisimpana pidetään, että feminismi inspiroi ajatuksia, jotka "kyseenalaistavat isän ja äidin muodostaman luonnollisen kahdesta vanhemmasta koostuvan perheen sekä tekevät homo- ja heteroseksuaalisuudesta käytännössä samanarvoisia uuden monimuotoisen seksuaalisuuden mallin mukaisesti". Liiallinen keskustelu naisten alistamisesta on Vatikaanin mukaan "omiaan lisäämään epäluottamusta parisuhteissa" ja siten tuhoamaan rakkauden.

Kansainvälisen turvakotiliikkeen perustaja Erin Pizzey kommentoi asiakirjaa Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle. "Katolisella kirkolla, jonka papit ja piispat eivät saa mennä naimisiin, ei ole varaa esittää tällaisia väitteitä. Kyseessä on organisaatio, joka on tunne-elämän suhteen täysin toistaitoinen, ja heidän on ensin hoidettava omat asiansa kuntoon."

Pamfletissa annetaan kirkon selkeä tuki naisten oikeudelle työskennellä kodin ulkopuolella, mutta hallitusten pitäisi kirkon mielestä puolustaa myös kotiäitiyttä entistä voimakkaammin. Vatikaani muistuttaa, että naisen paikka ei edelleenkään ole seurakunnan edessä; naisen rooli kirkossa on seurata neitsyt Mariaa "todistajana" ja "morsiamena". Paavin mielestä kirkko ei voi sallia naispappeutta, koska Jeesuksen opetuslapset olivat miehiä ja koska jumalan poika omaksui ihmisyyden miehen hahmossa.

Tutkija Angela Phillips lontoolaisesta Goldsmithin yliopistosta arvioi BBC:lle, että feminismin syyttäminen on huolestuttava yritys löytää yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin kysymyksiin. EU-parlamentaarikko Emma Bonino totesi italialaiselle Corriere della Sera -sanomalehdelle Vatikaanin puhuvan maailmasta, jota ei enää ole. "Tämän kirjeen olisi yhtä hyvin voinut kirjoittaa al-Azharin imaami", hän sanoi viitaten sunnimuslimien arvovaltaisimpaan uskonnolliseen oppilaitokseen Kairossa.



Uskonnolliset feministit ovat esittäneet Vatikaanin lausunnosta toisenlaisia tulkintoja viitaten paavin naisiin kohdistuvaan ihannointiin, jota pidetään jo puoliksi feministisenä. Tina Beattie kirjoittaa katolisessa The Tablet -lehdessä, että asiakirja "osoittaa, että feministeillä ja kirkolla on paljon enemmän yhteistä kuin kumpikaan oivaltaa" ja peräänkuuluttaa kirkolta vielä entistä yksityiskohtaisempaa kuvausta "naisten sakramentillisesta luonteesta".

Kristilliset feministit ovat kiiruhtaneet selittämään, että feminismi ei ole sama asia kuin sukupuolien sekoittaminen ja että se ei sinällään kyseenalaista heteroseksuaalisuuden "luonnollisuutta" ja parisuhdetta. Tärkeämpää heidän mukaansa on naiseuden erityisen merkityksen esille tuominen, jossa he ovat paavin kanssa samoilla linjoilla.

"Feministisenä" on pidetty mm. Vatikaanin vaatimusta, että valtioiden tulisi taata naisille mahdollisuus yhdistää työ ja perhe-elämä suosimalla poliittisin keinoin heteroseksuaalisen mallin mukaisia perhemuotoja.

Jesuiittalaisen America-lehden toimittaja pastori Thomas Reese arvioi, että "vaikka monet amerikkalaiset feministit esittäisivät asiansa jumaluusopillisesti eri tavoin kuin Vatikaani, he ovat käytännön asioissa samalla puolella - lukuun ottamatta naispappeus- ja aborttikysymyksiä".



Vapaa Ajattelijan 4/2004 sisällysluetteloon | Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoon