Vapaa Ajattelija 5/2003

jumalaton kulttuurilehti

Vapaa Ajattelijan 5/2003 sisällysluetteloon | Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoonPaarma valehteleeJukka Paarma on moraalittomin arkkipiispa pitkiin aikoihin.

Vapaa-ajattelijain liiton eipaarmalaiset liittoneuvokset toivoivat liittoneuvoston kokouksessa tietoja evankelis-luterilaisten seurakuntien saaman yhteisöveron tuotosta vuodelta 2002. Tuo yhteisövero kootaan kaikilta yhteisöiltä täysin riippumatta niiden osakkaiden tai jäsenten kuulumisesta tai kuulumattomuudesta uskontokuntiin.

Suomessa on ollut monenlaisia evankelisluterilaisia arkkipiispoja. Arkkipiispa Gustav Johansson vaati vuoden 1888 valtiopäivien aikaan, että jumalanpilkka olisi rangaistava kuolemalla. Gustav Johansson oli arkkipiispa Erkki Kailan setä ja ateistifilosofi, akateemikko Eino Kailan isosetä. Maailma siis muuttuu, mutta muutokset saattavat tapahtua mihin suuntaan tahansa.

Arkkipiispa Martti Simojoki kannatti kirjeessään tämän kirjoittajalle uskonnottoman oikeutta kieltäytyä koulujen aamuhartauksista. Simojoen seuraaja arkkipiispa Mikko Juva ei enää kirjeessään tämän kirjoittajalle kannattanut tätä perustavaa laatua olevaa ihmisoikeutta, jota kristitty presidentti Urho Kekkonen kirjeessään minulle kannatti.

Nykyinen arkkipiispa Jukka Paarma on kuin mies kumpujen yöstä. Hän katsoo oikeudekseen valehdella julkisesti kirkolliskokouksen päättäjäispuheessa. En moiti Paarmaa valehtelemisesta. Juutalaisten ja kristittyjen kymmenen käskyä eivät kiellä valehtelemista. Islamin Koraani ei liioin kiellä valehtelemista vääräuskoisille. Minun oma moraalini kieltää valehtelemisen Suomen kansalle; yksityiset valkoiset valheet ovat usein välttämättömiä kristittyenemmistöisessä yhteiskunnassa selviytymiseksi.

Paarman valhe kokonaisuudessaan on seuraava:

STT - HS (9.11.2003) TURKU: "Arkkipiispa Jukka Paarma on huolissaan kansan ja kirkon siteen heikentymisestä. Hän uskoo, että pelkästään päätös tarjota kaikille samanhintainen hautapaikka on saanut ihmisiä eroamaan kirkosta. Laki velvoittaa seurakuntia tarjoamaan kaikille paikkakuntalaisille hautapaikan samaan hintaan ensi vuoden alusta. Suomalaisten oikeustajua loukkaa, että kirkkoon kuulumaton saa hautapaikan samalla hinnalla kuin koko ikänsä kirkollisveroa maksanut. Asia tulisikin korjata, totesi Paarma lauantaina kirkolliskokouksen päätöspuheenvuorossaan."

Minun mielestäni Paarma laskelmoi, että evankelis-luterilaisen kirkon etuja kiivaasti puolustava missi ja ministeri Tanja Karpela kyllä ajaa hallituksessa ja eduskunnassa läpi huononnuksia uskonnottomien asemaan. Oletteko panneet merkille, että toisin kuin presidentti Tarja Halosen tapauksessa, arkkipiispa Paarma ei ole sanallakaan vihjannut siihen, että kirkollisasiain ministeri Tanja Karpelan pitäisi mennä naimisiin jonkin miesystävänsä kanssa?

Paarman kannattajat Vapaa-ajattelijain liitossa muistuttavat usein (viimeksi liittoneuvostossa äskettäin), ettei evankelis-luterilaisen kirkon enimmillään 150 miljoonan euron eli 900 miljoonan markan yhteisöveron tuotosta saama osuus ole korvamerkittyä rahaa ja että siitä ei pitäisi puhua hautausmaiden kustannusten yhteydessä. Kun tämä raha on yhteiskunnan myös uskonnottomilta perimää rahaa, ja kun hautausmaiden pito maksaa alle puolet evankelisluterilaisen kirkon saamasta yhteisöveron tuotosta, totta puhuakseen Paarman ja Vapaa-ajattelijain liiton paarmalaisten pitäisi sanoa, että evankelis-luterilainen kirkko kavaltaa puolet hautausmaiden ylläpitoon tarkoitetuista yhteiskunnan varoista ja vielä perii maksuja papin pohjattoman säkin täyttämiseksi.

Kirkollisveron tuotto vuonna 2002 oli 727 miljoonaa euroa (+8,4 %). Tässä oli mukana tavallista enemmän tilityksiä edellisiltä vuosilta. Seurakuntien yhteisöveron tuotto oli noin 99 miljoonaa euroa (-10,8 %).

Jos evankelisluterilaisen kirkon saama yhteisöveron tuotto lopetettaisiin ja sama summa jaettaisiin tasapuolisesti kaikille hautausmaiden pitäjille, kaikille voitaisiin heti järjestää SDP:n vuoden 1903 Forssan ohjelmassa vaadittu maksuton hautaus ja myös uskonnottomien vaatimat kunnalliset hautausmaat voitaisiin nopeassa tahdissa toteuttaa. Mainittakoon, että Forssan puoluekokouksen 100-vuotispäivän juhlijat lähes poikkeuksetta unohtivat tämän vaatimuksen, mikä merkittäköön suureksi häpeäksi työväenpuolueille.Erkki Hartikainen
eipaarmalainen vapaa-ajattelija

Vapaa Ajattelijan 5/2003 sisällysluetteloon | Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoon