Vapaa Ajattelija 5/2003

jumalaton kulttuurilehti

Vapaa Ajattelijan 5/2003 sisällysluetteloon | Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoon



Amerikan katoliset tasavallat



Samuel Ruiz García, Dominikaanisen tasavallan piispa, sanoo vuonna 1968, että koko Latinalainen Amerikka pitää julistaa "lähetystilaan", jotta "epätäydelliseksi" jäänyt evankelioiminen voidaan viedä loppuun.

Sanotaan, ettei katolisella kirkolla ole enää aiempaa valtaansa. Todella, missä on katolilaisuuden valta monimutkaisessa maailmassa, nykytodellisuudessa, joka on niin vaikeaa selittää?

Vastaus on hämmästyttävän yksinkertainen: katolisen kirkon valta on siellä missä se oli kymmenen, kaksikymmentä tai viisitoista vuotta sitten. Täsmälleen samassa paikassa: politiikassa, kulttuurissa, taloudessa.

Todistaaksemme tämän antakaamme tosiasioiden puhua puolestaan. Euroopassa Euroopan Unioni personoi todeksi tullutta katolista unta: uudenaikainen roomalais-germaaninen pyhä imperiumi ja alku maailmalle, jota hallitsee vain yksi ideologinen ryhmä (yksi kuningas, yksi armeija, yksi Jumala).

Entäpä Amerikassa. Katsokaamme tosiasioita:

Argentiina: Maallinen ja julkinen opetus, joka perustettiin 1800-luvulla on tuhottu. Sen korvaa katolinen opetus ja sitä johtaa katolinen kirkko omissa instituutioissaan (kouluista yliopistoihin saakka). Kansallinen, katolinen peronistiliike ja (syvästi uskovaiset) sotilaat ovat ajaneet talouden, kulttuurin ja politiikan konkurssiin. Kaikki ehdokkaat kansakunnan presidentiksi tämänvuotisissa vaaleissa ovat katolilaisia paitsi sosialistien ehdokas. Kirkko johtaa myös toista kahdesta televisio-, radio- ja lehtitoimittajien opintokeskuksesta. Lähes kaikki merkittävät lehtimiehet ovat katolilaisia.
Peronistit hallituksessa - Opus Dei vallassa. Argentiinan presidentti Néstor Kirchner (kroaattien jälkeläinen) valittiin 22 prosentin ääniosuudella äänioikeutetuista. Hän on peronisti eli konservatiivinen klerikaali, joka saa inspiraatiota fascismista. Kirchner nimitti oikeusministeriksi Gustavo Belizin, tunnetun Opus Dein jäsenen. Argentiinassa ovat lähes 200 vuoden ajan rationalistit ja edistykselliset kamppailleet monarkisteja ja feodaaliherroja vastaan (1800-luvulla), fascisteja ja peronisteja vastaan (1900-luvulla) ja nyt konservatiiveja ja sekä vasemmiston että oikeiston klerikaaleja vastaan (2000-luku).

Bolivia: Kirkko kasvattaa sotilaat ja soluttautuu alkuperäisväestön ja vasemmistoliikkeiden joukkoon. Mikään ei ole sille vierasta: jos haluaa olla vaikutusvaltainen, on oltava katolilainen; jos haluaa taistella mahtavia vastaan, samaten.

Chile: Tuhottuaan ateisti Allenden Sosialistisen puolueen vallan katolilaiset sotilaat palauttivat vallan kristillisdemokraateille (katolilainen puolue). Nyt hallitsevat sosiaalikristityt.

Dominikaaninen tasavalta: Kirkko tukee diktaattori Trujilloa. Sen jälkeen se arvostelee häntä. Vallanhaltija: Kristillisdemokraattinen puolue.

Ecuador: Vuonna 1970 presidentti Velasco Ibarra karkottaa 40 nuorta kristillisdemokraattia, kaksi vuotta myöhemmin kristityt ammattiyhdistysmiehet ja vasemmistojohtajat syöksevät hänet vallasta.

El Salvador: Maalaiset tottelevat sokeasti kirkkoa. Kristillisdemokraattinen puolue on hallinnut maata lähes keskeytyksettä. Hallitusta vastustavaa oppositiota johtavat katolilaiset ja papit.

Guatemala: Kristillisdemokraattinen puolue hallitsee samaan aikaan kun oppositiossa on sissipappeja. Kaikki ministerit vuodesta 1983 lähtien ovat olleet uskontoa harjoittavia katolilaisia. Vuoden 1992 Nobelin rauhanpalkinnon saaja Rigoberta Menchu ehdottaa, että eräs pappi olisi "etnisiä ongelmia koskeva rauhan maailmanlähettiläs".

Kanada: Vuodesta 1968 lähtien kaikki pääministerit ovat olleet katolilaisia.

Kolumbia: Sissi Raul Reyes vierailee paavin luona vuonna 2000. Espanjalainen pappi Manuel Perez oli sissipäällikkö (kuolemaansa saakka, televisio lähetti ohjelman hänen hautajaisistaan). Kirkko ottaa vastaan apua huumekauppiailta (pastori Rafael Garcia Herreros hyväksyi vuonna 1991 omaisuuden, jonka Pablo Escobar, Medellinen kartellin johtaja hänelle lahjoitti). Maan hallituksessa on pappeja.

Kuuba: Dominikaani pastori Carlos Alberto Libanio Christo ("Veli Betto") on Fidel Castron läheinen ystävä. Hän sanoi: "Uskonto tulee kasvamaan saarella ... ". Kardinaali O´Connor lähetti Kuubaan lääkkeitä vastapalveluksena siitä, että pappien tulo saarelle sallitaan. Vatikaani pyytää 270 henkilön vapauttamista ja lähes välittömästi hallitus vapauttaa 208. Tuhannet katolilaiset panevat toimeen mielenosoituksen Havannassa vuonna 1999. Salesialaiset viittaus 1 ja jesuiittapapit kasvattivat Fidel Castron. Diplomaattisuhteet Kuuban ja Vatikaanin välillä eivät koskaan katkenneet.

Meksiko: Ottaessaan vastaan presidentin viran katolilainen Fox lopettaa katolilaisen "subcomandante" (varakomentaja) Marcosin (todennäköisesti jesuiitta) taistelun. 70 vuotta sitten kirkolta vietiin valta. 1960-luvulla kirkko ystävystyy kommunistien kanssa. Vuonna 1974, ensimmäistä kertaa, meksikolainen presidentti menee Vatikaaniin. 1990-luvulla kirkko näyttää olevan kytköksissä huumekauppaan. Presidentti Foxin tytär opiskelee Iberoamerikkalaisessa yliopistossa, jota jesuiitat johtavat.

Nicaragua: Katolilaisen diktaattori Somozan kaatuessa sandinistiryhmä ottaa vallan (sosiaalikristityt, populaarikristityt, Papiston kansallinen yhdistys, työnantajat ja kauppiaat). Kulttuuriministeriksi nimitetään pappi, sisäministeriksi toinen pappi, ulkoministeriksi kolmas pappi ...

Panama: Vallanhaltijat ovat Kristillinen vallankumouspuolue ja kristillisdemokraatit. Huumekauppaan kytköksissä oleva, entinen CIA:n jäsen, kenraali Noriega, pakenee Vatikaanin lähetystöön autolla, jonka hänelle lähettää apostolinen nuntius.

Paraguay: Valtioneuvostossa, joka auttaa diktaattori Strössneria hallitsemaan, on Asuncionin arkkipiispa. Diktatuurin oppositio: papit. Maan näyttävät asuttaneen jesuiitat, sotilaat, natsisotarikolliset ja terroristit.

Peru: Francoa ihailevat papit ja katolilaiset sotilaat pitävät valtaa luvatta hallussaan. "Meidän maamme on katolinen, meidän asukkaamme ovat katolilaisia, me hallituksen jäsenet olemme katolilaisia" (diktaattori Velasco Alvarado vuonna 1971). "Minä olen katolilainen, neljä lastani opiskelevat katolisissa kouluissa" (presidenttiehdokas ja myöhemmin presidentti Fujimori vuonna 1990).

Uruguay: Tupamaros-sissien aseistusta löydetään eräästä kirkosta. Tupamaros-sissien joukossa on kommunisteja ... ja katolilaisia. Eräs pappi tekee yhteistyötä heidän kanssaan, pidätetään ja kolmessa päivässä hallitus vapauttaa hänet. Seuraavan kolmen kuukauden aikana pidätetään 400 sissiä. Ensimmäinen Uruguayn presidentti osallistui uskonnolliseen seremoniaan Lacallessa vuonna 1980.

Venezuela: Vanhin päivälehti on katolinen La Religión (Uskonto). Vallanhaltija: Kristillisdemokraattinen puolue. David Peelin laulu The Pope Smoke Dope (Paavi polttaa pilveä) kielletään. Monia vuosia hallitsee katolilainen presidentti Caldera. Kirkko ystävystyy kommunistien kanssa. Presidentti Perez sanoo 1990, että on halvempaa antaa opetus kirkon huoleksi kuin avata valtion kouluja. Vuonna 1998 hyvin katolinen Irene Saez on presidenttiehdokkaana. Hugo Chavez, nykyinen presidentti, arvostelee kirkkoa vuonna 1999. Hän on kärsinyt kapinoista ja hyökkäyksistä.

Yhdysvallat: 25 vuodessa katolilaisten parlamentaarikkojen määrä nousi 29:stä 118:aan. CIA:n perustivat ja sitä johtivat katolilaiset. Lukuisat ulkoministerit, lähettiläät, neuvonantajat, maaherrat, ja pormestarit ovat olleet katolilaisia 40 vuoden ajan. On ollut neuvonantajapappeja, presidentin puheiden toimittajia jne. 40 vuoden aikana heillä on ollut tukijoita yhä mahtavampien mafiosojen ja suurpääoman joukossa (David Rockefeller on Opus Dein "ystävä") ja Vatikaani on onnistunut vaikuttamaan USA:n politiikkaan.



Federico N. Revival

Käännös: Kimmo Sundström

Viittaus:

takaisin tekstiin Italialaisen pastori Giovanni Boscon (16.8.1815 - 31.1.1888) vuonna 1859 perustama kristillinen veljeskunta, joka on saanut nimensä Geneven piispana olleen San Francisco de Salesin mukaan. Salesialaiset, joita on 40.000 yli 120 maassa, ovat kolmanneksi laajin katolinen veljeskunta maailmassa. He toimivat köyhien, hylättyjen ja uhanalaisten lasten puolesta. - Suomentajan huomautus.

Vapaa Ajattelijan 5/2003 sisällysluetteloon | Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoon