Vapaa Ajattelija 4/2003

jumalaton kulttuurilehti

Vapaa Ajattelijan 4/2003 sisällysluetteloon | Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoon


Hitlerin kirkollispolitiikka jatkuu


Saksassa kaikki työttömyysavustusta nostavat henkilöt joutuvat edelleenkin maksamaan kirkollisveroja kahdelle suurimmalle kirkkokunnalle - olivatpa he kirkon jäseniä tai eivät. Saksan hallitus perustelee työttömien pakollista kirkollisveroa vetoamalla samankaltaisiin veroihin, joita kannetaan palkkatuloja nostavilta kirkkojen jäseniltä valtakunnankansleri Adolf Hitlerin ja paavi Pius XI:n keskenään vahvistaman Concordat -sopimuksen nojalla.

Hitlerin ja paavin solmiman sopimuksen väitetään olevan yhä laillisesti sitova ja velvoittavan Saksan liittotasavaltaa turvaamaan ne kirkolliset etuoikeudet, jotka aikoinaan vahvistettiin, jotta natsivalta saisi kristillisten kirkkojen virallisen siunauksen tuekseen. Kolmannen valtakunnan juridiikassa Johtajan ilmoituksilla oli välitön lainvoima, eikä Johtajan julistamaa kirkollista valtionyhteyttä ole jälkeenpäin juridisesti kumottu. Näin siis Saksan ateistit joutuvat keskiaikaisten juutalaisten tavoin maksamaan veroja kirkolle, johon he eivät kuulu.


Freiburgilainen ateisti ja toimittaja Peter Nittmann, joka jäi työttömäksi viime vuoden lopulla, nosti asiasta kanteen vedoten liittotasavallan perustuslakiin, joka takaa uskonnottomuuden vapauden ja kieltää syrjimisen uskonnon perusteella. Nittmann ja hänen asianajajansa Gottfried Niemetz vaativat valtiolle maksettujen kirkollisveroerien palauttamista sekä itselleen että kaikille kirkkoon kuulumattomille työttömille. Baden-Württembergin osavaltion Sozialgericht käsitteli asiaa 15.7.2003.

Yleisöä (mm. kansainvälistä lehdistöä) oli paikalla salin täydeltä, ja poliiseille oli annettu lupa kantaa asetta oikeussalissa järjestyksen ylläpitämiseksi. Sozialgericht oli saanut satoja protestikirjeitä ympäri maailmaa. Vaatimukset hylättiin ja kantaja päätti siirtää asian käsittelyn ylempiin oikeusasteisiin.

Samana päivänä juuri ennen tuomion julistamista liittotasavallan hallitus päätti aikovansa poistaa kirkollisverojen osuuden työttömyysavustusten laskennassa. Muutos luvattiin sisällyttää hallituksen kaavailemiin työmarkkinauudistuksiin. Vastaisuudessa myöskään kirkkoon kuuluvat työttömät eivät siis maksaisi kirkollisveroja. Hitlerin puheiden sitovaan lainvoimaisuuteen ei siis jouduttu ottamaan kantaa.


Pakollisia kirkollisveroja perustellaan sillä, että enemmistö pakollisen sosiaalivakuutuksen jäsenistä on kirkkojen jäseniä. Vakinaisessa työsuhteessa oleva ateisti voi kuitenkin vapautua kirkollisveroista, sillä hän ei nosta sosiaalivakuutuksesta mitään verotettavia tuloja, vaan maksaa sen sijaan vakuutusmaksuja.

Perustuslaillisuuden ongelma kierretään toteamalla, ettei kirkollisveroja makseta suoraan kirkolle, vaan valtiolle. Poliitikot määräävät, kuinka paljon verovaroja kanavoidaan kirkoille. Kirkollisvero on kirkollisveroa vain siinä mielessä, että se kannetaan kirkon jäsenyyden perusteella (vrt. koiravero, joka kannetaan koiranomistajilta ja maksetaan valtiolle).

Viranomaiset ovatkin olleet kiinnostuneita laajentamaan kirkollisverovelvollisten määrää myös eläkeläisiin ja pätkätyöläisiin. Tavoitteena on ensisijaisesti saada mahdollisimman paljon nettotuloja valtion toiminnan rahoittamiseksi - ja tämän vuoksi sekulaareilla viranomaisilla on intressi pitää kiinni Hitlerin ja paavin Concordat -julistuksesta, joka tarjoaa heille yhden verotusperusteen lisää.

Suomessa ollaan siirtymässä indeksoituun tukijärjestelmään, jossa valtio velvoitetaan lakisääteisesti kanavoimaan kirkolle tietty osa jokaisesta ateistin tienaamasta eurosta ja jokaisesta hänen tekemästään ostoksesta. Milloinkahan voisimme haastaa Suomen valtion oikeuteen kilpailua rajoittavasta vero- ja tukiaispolitiikasta?


Teksti: Janne Vainio
Lähde:
http://www.bund-gegen-anpassung.com/

Vapaa Ajattelijan 4/2003 sisällysluetteloon | Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoon