Vapaa Ajattelija 2-3/2003

jumalaton kulttuurilehti

Vapaa Ajattelijan 2-3/2003 sisällysluetteloon | Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoon


"Vääräuskoisena" Saudeissa


Avainsanoma on "evankelioimista korostava kristillinen lähetyslehti, joka pyrkii levittämään ajankohtaista ja luotettavaa tietoa IVY:ssä, Baltiassa, Itä-Euroopassa, Kiinassa ja muslimimaissa elävistä kristityistä sekä kertomaan evankeliumin etenemisestä ko. maissa". Ateismin ja vapaa-ajattelun näkökulmasta tällaiset lehdet ovat joskus hyödyllisiä sen vuoksi, että niissä kerrotaan muslimien rikoksista. Avainsanoman numero 4/2003 sisältää mielenkiintoisen jutun suomalaisesta Kalevi Marinista, joka työskenteli 1970-luvulla lähes kolme vuotta rakennusmestarina Saudi-Arabiassa.

Saudi-Arabiaa tunnetaan huonosti, sillä se on ääri-islamilainen ja siellä vallitsee voimakas valvonnan ja salailun ilmapiiri. Marin pääsi tosin Medinaankin ja on 61. kaupunkiin päässyt "vääräuskoinen". Aiemmin kaupunkiin päästetyt "vääräuskoiset" olivat lähinnä entisiä natseja, joista tuli salaisen poliisin väkeä. Saudi- Arabian salainen poliisi on ollut paljolti heidän hoidossaan.

Saudi-Arabiassa ei ole yhtään kristillistä kirkkoa. Niitä ei hyväksytä. Kristillistä toimintaa ei suvaita. Ulkomaalaisella saa olla sellainen Raamattu, jota pystyy lukemaan. Jos ei siis osaa arabiaa ja pitää mukanaan arabiankielistä Raamattua, siitä voi seurata kuolemanrangaistus.

Avainsanoman mukaan islamin pääsuuntausten, sunnalaisuuden ja shialaisuuden lisäksi pienempiä lahkoja on yli sata. Päälinja on, ettei kristittyjä suvaita, vaikka pikkulahkoissa on suvaitsevaisiakin ryhmiä. Esimerkkinä mainitaan Egyptin entinen presidentti Anwar Sadat, joka kuului erääseen suvaitsevaiseen veljeskuntaan. Sadat hyväksyi täysin juutalaiset ja kristityt kutsuen heitä vuorelle rukoilemaan rauhaa Egyptissä.

Suomen entinen presidentti Mauno Koivisto ylisti syksyllä 2001 islamia erittäin suvaitsevaiseksi ja väkivallattomaksi uskonnoksi. Marin sanoo, että asia on päinvastoin.

Marin kertoo, että muslimimaissa fyysinen väkivalta on yleistä ja kohdistuu kaikkiin. Hän kertoo Riadissa kävelleestä tytöstä, jolla oli liian lyhyt hame (helma oli vähän polvien alapuolella). Islamilaisen "papin" nähdessä tämän, hän löi tyttöä rajusti kintuille, niin että verta alkoi vuotaa.

"Muslimipapeille" kepillä huitominen on "keskeinen tehtävä, joka kohdistuu niin ihmisiin kuin esineisiinkin". Marin oli Riadissa kellokaupassa, kun alkoi kuulua salah-ääni, joka tarkoittaa että kaikkien on mentävä moskeijaan rukoilemaan. Marin ei ymmärtänyt huutoa. Liikkeen ohi käveli pitkäpartainen ukko oikein likaisessa kaavussaan ja löi kepillä kahta puolta oven karmeja ja meni menojaan. Liike tyhjeni, mutta Marin jäi ostamaan kelloa.

Valittuaan kellon kauppias antoi sen Marinille ja tämä aikoi maksaa ostoksen. Silloin keppimies syöksyi sisään, huusi ja riehui "hullun lailla": hän iski kaikki lasit rikki vitriineistä ja survoi kepillään kelloja. Sitten hän löi kepillään kaikki hyllyt kelloineen alas lattialle. Äijä yritti myös lyödä Marinia kepillä päähän, mutta Marin poistui liikkeestä. Liike oli välikohtauksen jälkeen kaksi viikkoa kiinni, jonka jälkeen se taas avattiin.

Keppimellastelu on pientä verrattuna moniin vakavampiin tapauksiin. Avainsanoma kirjoittaa, että tuossa maassa "ihmisoikeusvalvojilla, tasa-arvovaltuutetulla, demokratialiikkeillä, naisasianaisilla, uskonnon uhrien tuella yms. järjestöillä olisi totisesti työmaata! Kaikki nämä normaaliin nykyajan sivistykseen kuuluvat järjestöt puuttuvat tästä maasta."

Marin kertoo työtoveristaan, eräästä amerikkalaisesta insinööristä. Tämä meni teini-ikäisen tyttärensä kanssa markettiin ostaakseen voipaketin. Isä jäi autoon parkkipaikalle, kun tyttö lähti ostoksille. Tyttöä vain ei kuulunut takaisin. Kun isä meni etsimään tytärtään, sanottiin, ettei sellaista tyttöä ollut markettiin tullutkaan! Isä ei löytänyt tytärtä ja riensi lähimmälle poliisiasemalle. Poliisit tulivat markettiin ja sulkivat sen. Yksi poliisi meni ison roskatynnyrin luo ja otti kannen pois. Tyttö löytyi! Mutta hänet oli raiskattu ja paloiteltu viiteen osaan.

Poliisit vangitsivat kaikki kahdeksan miesmyyjää, mutta kukaan ei tunnustanut mitään. Seuraavana perjantaina kaikki kahdeksan miestä teloitettiin julkisesti kaupungin torilla. Avainsanoman mukaan kuolemanrangaistuksen yleisyys vain lisää murhia: raiskaajat mieluummin tappavat ja kätkevät uhrinsa kuin ottavat riskin, että uhri jää eloon todistamaan heitä vastaan. Toisaalta naisen todistus ei paljon paina muslimikulttuurissa ainakaan miehen todistusta vastaan.

Vapaa Ajattelijan 2-3/2003 sisällysluetteloon | Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoon