Vapaa Ajattelija 2-3/2003

jumalaton kulttuurilehti

Vapaa Ajattelijan 2-3/2003 sisällysluetteloon | Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoon


Logiikka pettää ennustuksissa


Ennustuksia on vaikea tehdä, etenkin tulevaisuutta koskevia, kuuluu vanha vitsi. Mutta maailmassa on toki säännönmukaisuutta: menneiden tapahtumien perusteella tapahtuneet päätökset ovat parempia kuin sattumanvaraiset päätökset. Niinpä olettaisi, että olisimme luonnostaan hyviä tekemään arvioita todennäköisyyksistä. Mutta mitä sanotte seuraavista esimerkeistä:

Ihmiset pelaavat uhkapelejä ja lottoavat. Näitä on syystä sanottu tyhmyysveroksi, koska pelin järjestäjä, "talo" jää ja on aina jäänyt voitolle.

Ihmiset pelkäävät enemmän lentokoneita kuin autoja, vaikka lentäminen on tilastollisesti paljon turvallisempaa.

Joka vuosi yli tuhat ihmistä USA:ssa saa sähköshokin kodin pistorasioista, mutta rokkitähdet eivät suinkaan kampanjoi pistorasioiden vaaroista.

Ihmiset vaativat ruokien lisäaineita kuriin, vaikka niiden aiheuttamat riskit ovat olemattomia verrattuna kasviksissa luontaisesti oleviin karsinogeeneihin tai bakteerien valmistamiin myrkkyihin.

Ihmiset kuvittelevat, että koska rulettipallo on pysähtynyt kuusi kertaa punaiselle, on sen aika pysähtyä jo mustalle, vaikka tietenkään rulettipöydällä ei ole muistia, ja jokainen pyörähdys on riippumaton aiemmista.

"Eeva on 32-vuotias hiljainen, ujo ja naimaton. Hän on aina pitänyt lukemisesta. Opiskeluaikoina hän oli kiinnostunut kehitysmaiden auttamisesta. Mikä on todennäköisyys, että hän on kirjastovirkailija? Mikä on todennäköisyys, että hän on kirjastovirkailija JA että hänen mielestään Suomen tulisi ottaa lisää pakolaisia? Ihmiset antavat usein korkeamman arvion sille, että Eeva on pakolaismyönteinen kirjastovirkailija kuin pelkkä kirjastovirkailija. On kuitenkin mahdotonta, että "A ja B" olisi todennäköisempää kuin pelkkä "A".

Joko hävettää? Nämä olivat yksinkertaisia esimerkkejä, mutta niistäkään emme selviä kunnialla. Miksi olemme "todennäköisyyssokeita" kuten eräät psykologit ovat meitä nimittäneet? Todennäköisyyden säännöthän hallitsevat universumia. Ehkä tärkein selitys on se, että aivot pystyvät käsittelemään hyvin rajallisen määrän tietoa. Laskutoimitusten sijaan käytämme muutamaa yksinkertaista muistisääntöä. Esim. "mitä muistettavampi tapaus on, sitä todennäköisempi se on" (muistan lentokoneonnettomuuden, joten lentokoneet ovat vaarallisia). Tai "mitä enemmän yksilö muistuttaa jotain stereotyyppiä, sitä todennäköisemmin hän kuuluu siihen" (Eeva sopii paremmin kuvitelmaan pakolaismyönteisestä kirjastovirkailijasta).

Ovatko jättiaivomme siis todennäköisyyslaskennan ulkopuolella? Eivät suinkaan. Me vain huomaamme ja kiihkeästi etsimme säännönmukaisuutta sieltäkin, missä ei sitä ole.

Lisäksi monet kysymykset ovat todennäköisyyksien ulkopuolella. Miten voisi sanoa jotain Eevan todennäköisyydestä olla kirjastovirkailija, koska on olemassa vain yksi Eeva, joka joko on tai ei ole kirjastovirkailija?

Yksittäistapahtumille ei ole todennäköisyyksiä. Oletetaan, että Suomessa 45-60 -vuotiaista miehistä neljä sadasta saa infarktin vuoden sisällä. Onko 57-vuotiaalla Matilla siis neljän prosentin mahdollisuus saada infarkti seuraavan vuoden aikana? Tai oletetaan, että 55-65 -vuotiaista, mihin ryhmään Matti myös kuuluu, 11 sadasta saa infarktin. Onko Matin todennäköisyys nyt 4 vai 11%? Kysymykseen ei ole vastausta. Oletetaan, että Matin isä sai infarktin, ja että 22 sadasta miehestä, joiden isällä oli infarkti, saa myös itse infarktin. Mitkä ovat Matin mahdollisuudet nyt? 4, 11 vai 22%? Matti myös tupakoi ja on yksityisyrittäjä. Hän urheilee kaksi kertaa viikossa.

Mihin ryhmään Matti pitäisi laskea, jotta tietäisimme "oikean" riskin? Voisi kuvitella, että mitä tarkempi ja osuvampi luokittelu on, sitä tarkempi arviosta tulee. Mutta näin ei ole, sillä mitä tarkempi ja selvärajaisempi ryhmä on, sitä pienempi ja täten epäluotettavampi vertailuryhmä on. Jos olisi vain yksi täysin Matin kaltainen, joka sitten saisi infarktin, olisiko Matin todennäköisyys silloin 50%?

Todennäköisyyksiä miettiessämme ja tulevaa ennustaessamme joudumme siis luottamaan eilisiin tietoihin. Mutta joskus osaamme käsitellä tietoja hämmästyttävän oikeassa valossa.

Ostamme auton, jolla on hyvä maine pysyä ehjänä, vaikka naapurilla hajosikin juuri samanmerkkinen auto. Emme kuitenkaan antaisi lapsemme leikkiä joella, josta krokotiili söi juuri naapurin lapsen.

Totta kai ihmisten logiikka pettää monesti, varsinkin nykyajan tietotulvassa. Ja totta kai kaikkien tulisi oppia todennäköisyyslaskentaa.

Mutta onneksemme kuulumme lajiin, jolla on jo luontaista vaistoa todennäköisyyksille, sillä muuten emme pystyisi taitoa oppimaan - saati kehittämään siitä tiedettä. Kaikki on paljolti kiinni siitä, annetaanko tieto sellaisessa muodossa, jota olemme sopeutuneet käsittelemään.

Teksti: Osmo Tammisalo

Vapaa Ajattelijan 2-3/2003 sisällysluetteloon | Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoon