Vapaa Ajattelija 2-3/2003

jumalaton kulttuurilehti

Vapaa Ajattelijan 2-3/2003 sisällysluetteloon | Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoon


Isoveljen valtaa


Jossakin hyvin lähellä haisee. Uusi uskonnonvapauslaki on kuin vanha, pilaantunut silakka, jota eduskunnan torimyyjäpoppoo yrittää kaupitella tuoreena. Tosiasiassa se ei ole ainoastaan sitä samaa tavaraa kuin ennenkin, vaan lisäksi tämä yksilö on seissyt kärpästen syötävänä liian pitkään, eikä oikeastaan kelpaisi enää kuin roskiin heitettäväksi. Liekö siis ihmekään, että matoja ja porsaanreikiä löytyy.

Pienenä sitä jaksoi uskoa Jumalaan lapsen hartaudella. Yli kymmenen vuoden ajan ristin pienet käteni joka ilta rukoukseen. Siitä huolimatta jokainen jumalanpalvelus, johon minut koulun puolesta pakotettiin, oli yhtä kärsimystä. Pahinta oli syntien tunnustaminen yhdessä seurakuntana, huolimatta siitä, oliko tunnustuksen takana aito katumuksen tunne, vai vain se, että pappi käskee ja opettajat mulkoilevat paheksuvasti. Minun omantuntoni oli sitä mieltä, että sellainen teeskentely itsessään jo oli syntiä. Mieluiten olisin jättänyt kokonaan osallistumatta, en mukavuudenhalusta, vaan siksi, että näihin jumalanpalvontariitteihin osallistuminen tuntui pahalta.

Uusi uskonnonvapauslaki, sen paremmin kuin vanhakaan, ei ollenkaan huomio tällaisen ristiriidan mahdollisuutta. Vaikka perustuslain 11 §:n mukaan kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen, uusi uskonvapauslaki ei millään muotoa turvaa tätä uskonnon- ja omantunnonvapautta. Ilmeisesti lainsäätäjät uskovat "oman uskonnon" ja omatunnon olevan täysin toisiinsa rinnastettavia asioita. Tästä on vain pieni hyppy todelliseen Isoveli-valtaan, jossa ulkopuoliset auktoriteetit kuten kirkko, koulu tai poliitikot voivat määritellä, mitä kunkin henkilön omatunnon tulee pitää sisällään. Ainoana ehtona olisi kirkkoon kuuluminen, mutta ehkä sekin pikkuseikka voidaan jotenkin kiertää.

Vaan ehkäpä lapsuuden huoleni oli kertakaikkiaan turha, ja omantuntoni ääni pelkkä hyttysen ininä, joka tuli lytistää. Olenhan jo kauan sitten menettänyt lapsuuden uskonikin. Harva viitsii ottaa lasten omatuntoa vakavasti. Joskus sellainen voi kuitenkin olla olemassa ja säilyä hengeltään ja peruslogiikaltaan melko samanlaisena vielä aikuisuuteenkin, vaikka lapsuuden harras usko häviäisikin matkan varrella.

Heikoilla vesillä oltaisiinkin, jos uskonnon epäileminen tai siitä kokonaan luopuminen tarkoittaisi automaattisesti myös moraalisesta vastuuntunnosta luopumista. Mielestäni aito eettisyys kumpuaa ihmisen sisältä, hänen omakohtaisesta järkeilystään ja kyvystään tuntea empatiaa ja vastuuta, eikä sitä voi yksilön tahdon tai omantunnon vastaisesti tuputtaa ulkoapäin kirkon tai koulun toimesta, muuten kuin korkeintaan näennäisesti. Sen saisivat jo lainsäätäjätkin ymmärtää.

Suvi Laukkanen

Vapaa Ajattelijan 2-3/2003 sisällysluetteloon | Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoon