Vapaa Ajattelija 5/2002

jumalaton kulttuurilehti

Vapaa Ajattelijan 5/2002 sisällysluetteloonVapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoon



Kustannus Oy Vapaa Ajattelija Ab kääntyi voitolliseksi

S attuneesta syystä Kustannus Oy Vapaa Ajattelija Ab:n vuoden 2000 tilinpäätöksestä ei ole kerrottu tässä lehdessä aiemmin mitään.

Liikevaihto laski 22,7 %, 8.458,40 mk:aan (1999: 10.941,40 mk) ja tappioksi kirjattiin peräti -4.550,11 mk. Toimitusjohtaja Arto Tiukkasen puolustus kuului: “… tappio oli joskus aiemminkin ollut tämänkin suuruinen.” Varsinainen yhtiökokous pidettiin 22.4.2001. Pöytäkirjan mukaan “Peruuntuneen osakepääoman korotuksen takaisinmaksu oli aiheuttanut ylimääräisiä kuluja. Tässä asiassa hallitus tunnusti virheensä.” Osinkoa osakkeenomistajille ei herunnut.

Yhtiön toiseksi suurimman osakkaan Kimmo Sundströmin edustaja esitti, ettei hallituksen jäsen Juha Kukkoselle myönnettäisi vastuuvapautta. Perusteena oli Kukkosen turvautuminen laittomiin menettelytapoihin ja tätä seurannut yhtiölle tappiollinen oikeudenkäynti Helsingin käräjäoikeudessa, jonka tuloksena yhtiö joutui korvaamaan Kimmo Sundströmille 1.060 mk oikeudenkäyntikuluja. Sundströmin edustaja ehdotti, että yhtiö perisi aiheutetun vahingon määrän sekä yhtiölle muutoin aiheutuneet oikeudenkäyntikulut vahingon aiheuttajalta, Juha Kukkoselta.

Yhtiökokous myönsi vastuuvapauden myös Kukkoselle. Vahingot jäivät yhtiön korvattaviksi.

Hallituksen ehdotus yhtiön osakepääoman korottamiseksi palautettiin seuraavan hallituksen korjattavaksi,koska kukaan paikalla oleva ei katsonut tuntevansa osakeyhtiölakia riittävästi”. Hallituksessa olivat olleet Erkki Hartikainen, Juha Kukkonen, Tauno Lehtonen, Arto Tiukkanen ja Timo I. Vasama sekä varajäseninä Tarmo Niskanen, Henrik Sawela ja Kimmo Sundström. Sundström oli eronnut varajäsenen toimesta 13.7.2000. Tämä oli seurannut kahdesta seikasta: 1. yhtiökokous ei ollut noudattanut pääomistajan hallituksen puheenjohtaja Erkki Hartikaisen toivomusta, että olisi korrektia valita Sundström yhtiön toiseksi suurimpana omistajana yhtiön hallitukseen; 2. Sundström katsoi, että 9.7.2000 pidetty yhtiökokouksen jatkokokous oli vahvistanut hänen käsityksensä siitä, että yhtiön hallitus oli joutunut lainvastaisia menettelytapoja suosivien ja niitä käyttävien henkilöiden vaikutusvaltaan.

Osakepääoman korotus toimeenpantiin osakeyhtiölain vastaisesti ja raukesi. Yhtiö palautti osakkaille keräämänsä merkintähinnat.


Käänne parempaan

Tilivuosi 2001 sujui selvästi paremmin: liikevaihto kasvoi 5.796,98 mk:lla 14.255,38 mk:aan eli 68,5 %. Tulos kääntyi voitolliseksi ja oli 1.697,57 mk. Varsinaisessa yhtiökokouksessa 22.4.2001 hallituksen jäseniksi oli valittu Erkki Hartikainen, Juha Kukkonen, Miikka Pelkonen, Hannu Väisänen ja Janne Vainio sekä varajäseniksi Veikko Laine, Anneli Aurejärvi-Karjalainen ja Liisa Lahdenmäki. 29.4.2001 hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Erkki Hartikainen ja toimitusjohtajaksi Tiukkasen tilalle Janne Vainio.

Liikevaihdon kasvu selittyy pitkälti yhtiön julkaiseman Anders Enqvistin teoksen Tiede ja Uskonto tuomalla myynnillä. Tuloksen kääntymiseen positiiviseksi vaikutti myös henkilöstö- ja matkakulujen selvä pienentyminen.

Hallituksen esitys osakepääoman korottamisesta ei vieläkään onnistunut. Esitys syrji vähemmistöosakkaita ja palautettiin hallituksen korjattavaksi.


Kimmo Sundström

Viime hetken tietojen mukaan kustannusyhtiön osakepääoman korotuksesta hyväksyttiin kelvollinen suunnitelma yhtiökokouksessa 26.9.2002. Osakeannin on määrä alkaa marraskuun alusta 2002. Asiasta tullaan tiedottamaan yhtiön osakkaille aivan lähiaikoina.