Vapaa Ajattelija 6/2001

jumalaton kulttuurilehti

Vapaa Ajattelijan 6/2001 sisällysluetteloonVapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoon



Nuoret haastoivat huippufilosofit

Helsingin työväentalolla Paasitornissa sanat sinkoilivat tammikuisena viikonloppuna, kun nuoret filosofin alut ottivat mittaa filosofian suomalaisista guruista ja politiikan vaikuttajista. Nuorten filosofiatapahtuman yhteydessä Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat järjestivät lukiolaisille väittelykilpailuin, jossa pisimmän korren veti Linnankosken lukion joukkue Porvoosta.

Tapahtumaan oli kutsuttu useita filosofian ja yhteiskunnan suuria vaikuttajia keskustelemaan ja väittelemään nuorten kanssa erilaisista filosofisista ja oikeudenmukaisuutta koskevista kysymyksistä. Tapahtumaa valmistellut työryhmä oli ennakkoon valinnut ja valmentanut kullekin puhujalle kaksi nuorta, iältään 16 - 25-vuotiasta vastaväittäjää kommentoimaan, kyselemään ja keskustelemaan luennoitsijan esille tuomista asioista. Myös yleisö pääsi osallistumaan keskusteluihin kommenteillaan ja kysymyksillään.

Tapahtuma käynnistyi perjantaina illansuussa liikenneministeri Kimmo Sasin alustuksella globalisaatiosta ja köyhyydestä. Hänelle kampoihin laittoivat Kalle Ristikartano ja Jaana Vapaavuori, jotka vaativat liikenneministeriä perustelemaan väitteitään globalisaation eduista köyhyyden vähentämisessä. Sasin jälkeen lavalle astui professori Juha Sihvola Jyväskylän yliopistosta, joka ruoti maailmankaupan ja globalisaation moraalia. Myös filosofian historian professori joutui tiukoille nuorten vastaväittelijöidensä Jyrki Liukon ja Teemu Turusen kanssa.

Lauantaipäivän ohjelma oli jaettu kahteen saliin kahden luennoitsijan ollessa lavalla samanaikaisesti. Aamupäivällä juhlasalissa pohdittiin sukupuolten välistä oikeudenmukaisuutta ja sosiaalisen sukupuolen käsitettä puhujina professori Timo Airaksinen ja tutkija Kristina Rolin molemmat Helsingin yliopistosta. Toisessa salissa dosentti Terho Pursiainen aloitti päivän puhumalla oikeudenmukaisuuden käsitteestä. Toimittaja Pekka Sauri puolestaan väitti omassa alustuksessaan, että maailma on viime kädessä sopimus.

Tauon jälkeen areenalle astuivat rikosoikeuden professori Pekka Koskinen, joka alusti aiheesta rikos, rangaistus ja lait haastajinaan Turkka Louekari ja Matti Vuorinen. Toisessa salissa innokasta väittelyä sai aikaiseksi ylitarkastaja Pekka Elo opetushallituksesta sukupolvien välisistä suhteista ja oikeudenmukaisuudesta. Elon haastajat Joonas Järvelä ja Osma Suominen pistivät koville ylitarkastajan, joka väitti muun muassa, ettei tulevilla sukupolvilla voi olla oikeuksia, koska niitä ei vielä ole olemassakaan. Elo kuitenkin myönsi, että viisas päättäjä ottaa tulevat sukupolvet huomioon päätöksiä tehdessään.

Kahden Pekan jälkeen pääsi lavalle tutkija Pirjo Mäkelä aiheenaan tiede, teknologia ja oikeudenmukaisuus. Hän kehui tieteen ja teknologian etuja kehityksen moottorina, mutta myönsi haastajien kommenttien jälkeen, että teknologian ja tieteen kehityksellä voi olla haittojakin. Mäkelän kanssa yhtä aikaa luennoi toisessa salissa Aki Huhtinen Maanpuolustuskorkeakoulusta oikeutetusta väkivallasta.

Biotekniikka keräsi salin täyteen

Lauantai-iltapäivän kiinnostavimmaksi aiheeksi - ainakin yleisönsä puolesta - nousi bioteknologiaan liittyvät filosofiset ongelmat. Aiheesta alusti geeniteknologin filosofisista kysymyksistä hiljattain Turun yliopistossa väitellyt tutkija Veikko Launis otsikolla bioteknologia, syrjintä ja oikeudenmukaisuus.

Samanaikaisesti toisessa salissa tunnettu rauhankasvattaja Helena Kekkonen puhui huomattavasti pienemmälle kuulijajoukolle Paolo Freirestä, sorrettujen puolustajasta. Kekkosen keskustelevaa luentoa oli kuulemassa vain reilu kolmekymmentä henkeä. Silti keskustelu oli vilkasta ja välillä aiheesta hyvin kauas lipsuvaa. Kekkonen puhui muun muassa köyhien ja sorrettujen vaikeuksista oppia tavanomaisin keinoin, oppimismotivaatiosta ja köyhyydestä yleensä. Freiren pedagogiikka oli suurelle osalle kuulijoita uusi asia, mutta kuulosti hyvin mielenkiintoiselta oppimistavalta.

Lauantain kevyemmästä osasta vastasivat M.A. Numminen ja Pedro Hietanen. He olivat koonneet puolen tunnin esityksen Wittgenstein-teemasta, joka herätti suunnatonta hilpeyttä yleisössä. 

Sunnuntaipäivänä jatkettiin yhdessä salissa. Päivän aloitti entinen kulttuuriministeri Claes Andersson puhumalla köyhyydestä ja syrjäytymisestä. Häneltä perättiin muun muassa poliitikkojen vastuuta köyhyyden ehkäisyssä. Samalla aiheella jatkoi tutkija Matti Kortteinen, joka kertoi köyhyydestä ja syrjäytymisestä tehtyjen tutkimusten tuloksista.

Tauon jälkeen filosofian ja elämänkatsomustiedon opettaja Juha Savolainen pohti arvostelun ja arvostelijan hyveitä. Seminaarin päätti Helsingin yliopiston vararehtori, professori Ilkka Niiniluoto, joka selvitti ajatusten oikeudenmukaista kohtelua. Hän puuttui erityisesti sanan- ja ajattelun vapauteen ja lehdistön oikeuteen julkaista haluamaansa tekstiä.

Linnankoski voitti väittelykisan

Seminaaritapahtuman yhteydessä nuoret ottivat mittaa myös toisistaan filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajien yhdistyksen FETOn järjestämässä väittelykisassa, jonka finaali järjestettiin sunnuntaina ennen Niiniluodon päätösalustusta. Finaalissa kaksi joukkuetta Linnankosken lukion joukkue Porvoosta ja Lohjan lukion joukkue väittelivät aiheesta "Oikeudenmukaisuudesta ei voida edes keskustella, ellei samalla puhuta vallasta". Väittelyn teema oli valittu arvalla.

Tuomareina finaalissa toimivat professorit Timo Airaksinen ja Ilkka Niiniluoto sekä ylitarkastaja Pekka Elo, jotka eivät heti päässeet yhteisymmärrykseen joukkueiden paremmuudesta. Lopulta parhaimmaksi valittiin Erkki Toivasen valmentama Linnankosken joukkue, johon kuuluivat Jani Lindroos, Bo Priester, Jari Hanska ja Aki Uutela.

Seminaari oli laatuaan ensimmäinen Suomessa ja se onnistui yli odotusten. Tapahtumaan kutsutut alustajat suomalaisen filosofian ja politiikan huipulta joutuivat kriittisen ja avoimen ilmapiirin vallitessa tiukoille nuorten esittämien kysymysten ja uusien näkökulmien edessä. Nuoret puolestaan pääsivät näyttämään ajatustensa tuoreudessa piilevän voiman. He saivat myös konkreettisesti huomata, että harvoin vaikeisiin kysymyksiin on olemassa vain yhtä oikeaa vastausta.

Päävastuun seminaarin järjestämisestä otti Prometheus-leirin tuki ry, joka sai taustatukea Paasitornilta, FETO ry:ltä ja Filosofiaa Virossa ry:ltä. Onnistuneen tapahtuman innoittamana järjestäjät päättivät jatkaa seminaaria ensi vuonna vähän eri teemoin höystettynä.
Nuorten filosofiatapahtuma pidettiin Paasitornissa 11. - 13. tammikuuta 2002.

Outi Mäkelä