Vapaa Ajattelija 5/1999

jumalaton kulttuurilehti

 Vapaa Ajattelijan 5/1999 sisällysluetteloon | Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoon



Toimittaja pyysi juttua Internet -osoitteista. Aloitin etsimisen hakukoneella www.altavista.com ja sanalla "atheism" (=ateismi englanniksi). Se löysi maailmasta yli satatuhatta viitettä (määrä vaihtelee päivästä toiseen) ja tarjosi kahdeksaa ryhmää: ateismin puolustaminen, ateismin määrittely, mitä ateismi on, ateismiverkko, ateismin historia, ateismin välttämättömyys, vahva ateismi ja englanninkielinen keskusteluryhmä alt.atheism.

Ateismiverkko (Atheism Web) sisälsi mm. 47 paperisivua järjestöjen osoitteita pääasiassa Yhdysvalloista. Suomesta mukana olivat Vapaa-ajattelijain liitto ja Prometheus-leirin tuki (viimeksi mainittu ei pidä itseään ateistijärjestönä). Ateismiverkossa oli mm. ateisti-, vapaa-ajattelija-, rationalisti- ja humanistijärjestöjä. Myös Israelissa on nykyään ateistiyhdistys.

Erikoisin nimi oli Pohjois-Teksasin vapaa-ajattelijakirkko, tosin nimen perässä mainittiin uskonnottomat (=unbelievers). Raamattuvyöhykkeen Etelä-Carolinassa oli yksityisen ateistin osoite nimeltä Apinan Eno. Kun olin päässyt tutkimuksissani Brasilian Pyöreän maan seuran sivuille, linja meni tukkoiseksi.

Kun myöhemmin käytin vastaavaa suomenkielisetä hakusanaa "ateismi", löysin vain 47 viitettä, joista huomattava osa viittasi kirkollisiin tutkimuksiin. Mielestäni Vapaa-ajattelijain pitää pikaisesti lisätä ateismia koskevaa suomenkielistä aineistoa Internetiin.

Kiinalaisperäinen Falun Gong -oppi on ollut uutisotsikoissa. Altavista osoitti hakusanoilla +Falun +Gong suoraan järjestön sivuille, joilta imuroin sata sivua unilukemistoa. Aineisto itse sanoi nukuttamisen johtuvan pahoista hengistä. Ne ilmeisesti vaivaavat myös vapaa-ajattelijoita.

Intialainen Rationalist International Bulletin 25/1999 sanoo, että Kiinan hallitus vainoaa Falun Gongin jäseniä mutta ei opeta ihmisiä auttamaan itseään oudon uuden uskonnon torjumisessa. Vaikka lehti arvostelee Kiinan hallituksen toimenpiteitä, se pitää uuden uskonnon käsityksiä terveydelle vaarallisina. Voimistelu ja rentoutuminen saattavat parantaa terveyttä ja lisätä ikää kuten järjestö lupaa, mutta lääketieteeseen perustuvan hoidon (jota järjestö ei sinänsä kiellä) laiminlyöminen voi olla kohtalokasta. Kehitysmaiden (kuten Kiinan) hallitusten on vaikeaa huolehtia sairaista ja vanhuksista, ja tällöin vanhat uskoon perustuvat "parantamismenetelmät" saattavat palata.

Suomessa Falun Gongin kannattaja saattaisi kuulua Vapaa-ajattelijain liittoon. Olen tuntenut vapaa-ajattelijoita, jotka ovat omaksuneet muista lähteistä lähes kaikki järjestön opit muuta lukuun ottamatta.

Perustaja, 48 -vuotias Li Hongzhi on kehittänyt opit itämaisesta perinteestä ja omasta päästään samaan tapaan kuin Rudolf Steiner. Koska esimerkiksi steinerkouluilla ja muulla vastaavalla huuhaalla on Suomessa mahtavia taloudellisia ja poliittisia tukijoita, en usko buddhalaishenkisen Falun Gongin leviävän maahamme laajemmalti.

Kun 1970- luvulla kirjoitin monisteen Tieteellinen maailmankatsomus, erityisesti suomalaiset filosofit vähättelivät sitä ja kirjoittivat myöhemmin sitä monessa suhteessa vastustavia kirjoja. Nyt, kun aineisto on Internetissä (viimeinen osa osoitteessa www.dlc.fi/~etkirja ) ilman amerikkalaisia lähdeteoksia, aineisto on saanut osakseen vielä asiattomampaa arvostelua. Tämän aineiston uudistaminen Suomessa on mielestäni kiireellinen, ja työnimenä pitää olla Tieteellinen ateismi. Vastaavaa aineistoa kaivataan Kiinassa asti.

Kuten huomaatte, Internet vei mukanaan, ja kerron Internet- osoitteista vasta seuraavassa lehdessä. Käyttäkää hakukoneita siihen asti.

Erkki Hartikainen