Vapaa-ajattelijain liitto ry

Vapaa-ajattelijan käsikirja

 

Loppusanat

Vapaa-ajattelijoille tehdään usein kysymys, johon sisältyy valmis johtopäätös: "Mutta jos jumala on olettamus, joka on hylättävä ja kuolemattomuus illuusio, mitä jää jäljelle? Ilman uskoa jumalaan ja kuolemattomuuteen ihmiset menettävät toiveikkuutensa ja moraalinsa!"

Annetaan UNESCON ensimmäisen pääjohtajan, tunnetun tiedemiehen ja ateistin Julian Huxleyn vastata: "Tosiasiat ovat kuitenkin ensisijassa tätä näkökohtaa vastaan. Agnostikot, ateistit, rationalistit, vapaa-ajattelijat ja heidän kaltaisensa eivät ole olleet, eivätkä ole itse asiassa moraalittomampia kuin kristinopin tai muiden uskontojen kannattajat. Pikemminkin heidän käyttäytymisensä keskitaso on ollut melkein korkeammalla.

Toiseksi, sen lajin moraali, jota rohkaisee uskomattomuus jumalaan ja tulevaan elämään, näyttää, ainakin minusta, olevan terveempää kuin se, jota kannustaa usko niihin. Sillä se kääntää ihmisen ajatukset pois luottamuksesta huolenpitoon kohdistaen ne omintakeiseen itsestään huolehtimiseen, siirtää ne henkilökohtaisen pelastumisen olennaisen itsekkäästä ajatuksesta ajattelemaan ihmiskunnan hyväksi työskentelemistä, se kuljettaa ajatuksemme pois tulevassa elämässä, toisessa maailmassa tapahtuvan vääryyden korjaamisen ajatuksesta aprikoimaan sitä, miten tämä maailma on tehtävä oikeudenmukaisemmaksi, onnellisemmaksi ja kauniimmaksi tuleville sukupolville" (VA 9/1951).